Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a munkanélküliségi ráta nagymértékben csökkent, az aktivitási ráta is emelkedett és elérte a 61,6 százalékot, ami szintén új csúcs. A közmunkaprogramban résztvevők, illetve a külföldön munkát vállalók száma érdemben nem változott, így vélhetően az elsődleges munkaerőpiac szívhatta fel a munkanélkülieket - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A munkaerőpiac még feszesebbé válhat jövőre, az átlagos munkanélküliségi ráta 5 százalék alatt maradhat. Idén átlagosan a munkanélküliségi ráta 5,2 százalék lehet, jövőre pedig átlagosan 4,5 százalék körül alakulhat, ha folytatódik az idén látott tempó. Azonban nagy kérdés, hogy a gazdaság miként tud alkalmazkodni a bejelentett minimálbér- és garantált bérminimum emeléshez, így az előrejelzési bizonytalanság megnőtt 2017 kapcsán - véli az elemző.

Egy év alatt 138,4 ezerrel, 4,404 millióra növekedett a foglalkoztatottak száma, ezzel a rendszerváltás óta először haladta meg a 4,4 milliót. A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 148 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság igen erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 11 ezer fővel csökkent. A külföldön dolgozók létszáma ezer fővel növekedett egy év alatt, ami lassulást jelent az előző évekhez képest - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben minden ágazatban bővülést mutatott. A mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett.

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a negyedik negyedévben újra gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakember hiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

Suppan szerint a következő hónapokban a foglalkoztatottak száma 4,4 millió közelében maradhat, majd szezonális hatások miatt némileg csökkenhet, ezért jövő év elejéig szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 6 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Jövőre folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése és a munkanélküliek számának csökkenése, így jövő év közepére már 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Idén érdemben, 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig 5 százalék lehet.