Medgyessy: "Jó döntés volt a keleti nyitás"

Medgyessy Péter volt miniszterelnök is támogatja a keleti nyitást és Magyarország közeledését Kínához. Szerinte az EU-val Magyarország kifejezetten jól járt, de úgy látja, hogy egy gazdasági válságban csak ártana Magyarországnak az euróövezethez való csatlakozás, márpedig azt véli, hogy közel a következő válság - írja a Magyarország uniós csatlakozásának 15. évfordulójának apropóján rendezett fórumáról készült beszámolójában a Növekedés.hu.
Szabó Dániel, 2019. május 11. szombat, 13:56
Fotó: Napi.hu

Jó döntésnek tartja Medgyessy Péter korábbi magyar miniszterelnök a keleti nyitást és hogy Magyarország csatlakozott a kínai Egy övezet egy üt kezdeményezéshez, amelyet Orbán Viktor stratégiai fontosságúnak tart a magyar gazdaság szempontjából. Még a - sajtóhírek szerint soha meg nem térülő - több száz milliárd forintnyi kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítésével is egy állásponton van a jelenlegi kormánnyal.

"Jó irányba haladnak a dolgok ebből a szempontból, mert Kína a világpolitikában egyre inkább meghatározó szerepet játszik, és nem a kínai politikai modellt akarja átvenni a kormány" - mondta a portál szerint Medgyessy, akit már 2015-ben Szijjártó Péter külügyminiszter tüntetett ki a kínai-magyar barátságért végzett munkájáért.

Jót tett az EU

Bár le kellett mondanunk szuverenitási elemekről, mégis megérte csatlakozni az Európai Unióhoz, amivel az ország összességében erősödött - vélekedett a volt miniszterelnök.  De Medgyessy szerint nem kellett sokat feladnia az országnak a függetlenségéből: a külpolitikát és a forintot is megtartottuk, a piacok pedig már a csatlakozás előtt megnyíltak az uniós országok felé. A kereskedelem az EU felé 70 százalék volt akkor és most is 70-80 százalék között mozog.

Viszont a felzárkózási pénzek felülmúlták a magyar befizetéseket. Évente átlagosan 3-6 milliárd euró plusz tőke érkezett így az országba, az uniós támogatások pedig a növekedés motorját jelentik és jelentették. "De nem lehet azt mondani, hogy csak ebből adódna a hazai gazdasági bővülés, mert az uniós pénzek gazdaságélénkítő hatása ennél sokkal bonyolultabb folyamat" - idézi az egykori kormányfőt a portál.

Szerinte vízválasztó lesz az EP-választás: kérdés, hogy sikerül-e elmélyíteni az integrációt. Amely szerinti a versenyképesség szempontjából fontosabb.

Az előrelépés érdekében véleménye szerint alapjaiban kell változtatni az uniós szabályrendszeren, "ki kell üresíteni azt", mivel nem erre az Unióra íródtak a szabályok annak idején - tette hozzá a volt kormányfő.

Az euró átvételéről azt mondta, hogy "nemcsak szigorú fegyelmet követel meg a közös európai fizetőeszköz átvétele, hanem látni kell, hátrányai is vannak az euróövezetnek: ha egyszer belépünk, nem lesz kilépési lehetőség, amit a görögök példája is jól mutatott." Szerinte ez egy válság esetén lehet fontos, és úgy látja időben közel vagyunk egy ilyenhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.05.11 16:03

Mikor kormányra került mint gazdasági szakember orosz rulttet kezdett játszani az országgal és a kormánypárttal a 2x100 napos idióta pénzszórási akcióival )mindegy hogy az mszp ösztönözte, direkt felelősség az övé volt, ebben Gyurcsánynak igaza volt, hogy ekkora böszmeséget európában még senki nem müvelt), az általa csekélynek mondott nem válságidőbeni évi 6% adósságnövelés katasztrófális volt, alapjában a fidesz 2/3-t ő alapozta meg, most tudjuk, hogy meleg kínai kapcsolatai vannak, gazdáinak szószólója, lett, és érzéketlen a vasúti és paksi rablószerződések hátrányaira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.05.11 14:36

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html