Medgyessy lemond, zuhan a forint

A szocialista párt már megtalálta Medgyessy Péter utódját a miniszterelnöki pozícióra, ám egyelőre nem fedik fel kilétét - mondta Kovács László, a párt elnöke csütörtökön.
Ádám Viktor, Kummer Krisztián, Sebők Miklós, 2004. augusztus 19. csütörtök, 18:24
Fotó:

Ha az SZDSZ ma estig nem erősíti meg bizalmát a koalíció illetve a miniszterelnök iránt, akkor augusztus 27-ével benyújtja lemondását - derült ki Medgyessy Péter ma reggeli sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ ezzel szemben ragaszkodott Csillag István gazdasági miniszter megtartásához - Medgyessy szerint a menesztés megmásíthatatlan -, s délutánra már felhangzottak olyan szóbeszédek, hogy az MSZP el is fogadta Medgyessy lemondását. Az új jelölt kilétét egyelőre nem fedik fel a szocialista képviselők, csak az SZDSZ-szel való egyeztetés után.

A Klub Rádióban nyilatkozó Suchmann Tamás MSZP-kéviselő Lendvai Ildikót, Kiss Pétert és Gyurcsány Ferencet tartotta lehetséges miniszterelnöknek. Kovács László az InfoRádiónak elmondta: zárójelbe kerül a tegnapi kormányátalakítás, a konstruktív bizalmatlansági indítvány nyomán megválasztásra kerülő új miniszterelnöknek ugyanis új kormánya is lesz.

A későn ébredő külföldi befektetők közben alaposan elrántották az euró árfolyamát, késő délután már 251,50 forintot kértek a közös európai valuta egységéért. Kolba Miklós, az ING Bank tradere szerint a forint kurzusát jövő héten alapvetően az határozhatja meg, Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozik vagy marad a miniszterelnök-váltás után, a befektetők szemében ugyanis ő és fiskális politikája meggyőzőnek tűnt.

Még egy apró hír: Dr. Toller László, az MSZP Országos Választmányának elnökségi tagja lemondott tisztségéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK