Az újságíró-kamara létrehozásáról beszélt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a szervezet közgyűlésen - írja a Népszava. A napilapnak a MSÚSZ-kongresszuson jelen lévő forrásai szerint az elnök kifejezetten pozitív fejleményként beszélt a szervezet várható létrejöttéről. Szöllősi György nem kívánta kommentálni az értesülést.

Az elképzelés 2018 elején merült fel: egy legkésőbb 2019-ben felálló szerveztet körvonalazódott, amelybe a kiadókkal együtt léptetnék be gyakorlatilag a teljes magyar közéleti sajtó munkatársait. A kamarai tagságra irányuló nyomást előnyökkel (például utazási kedvezménnyel, a kényszervállalkozó újságírók zavaros nyugdíjviszonyainak rendezésével) kompenzálnák.

A kormány ugyanakkor csak a kamarához tartozó kiadványokat és újságírókat hívná a kormányzati sajtóeseményekre, ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba. Bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot.

A hazai sajtószakmai szervezetek azóta több alkalommal is elutasították az elképzelést, részben a korábbi rossz emlékű, az állami antiszemitizmust intézményesítő sajtókamarával fölmerülő párhuzam miatt, részben azért, mert semmilyen konzultációt nem folytattak a szakma képviselőivel a tervekről. A Népszava kormányközeli forrásokból úgy tudja, hogy az ügyet a május végi európai parlamenti választás után tűzik napirendre.