BUX
38806

Médiatörvény: az Európai Bizottság megkapta a kormány válaszát

Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért is felelős alelnöke megerősítette, hogy a bizottság megkapta megkeresésére a kormány válaszát Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől és üdvözölte, hogy a magyar kormány egyértelműen jelezte levelében: szükség esetén kész módosítani a médiatörvényt. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint viszont továbbra sincs válasz a "fő vádra".

MTI-Eco, 2011. január 31. hétfő, 20:11

A holland biztos üdvözölte azt is, hogy a magyar hatóságok "elérhetők" a levélben jelzett témák megvitatására. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője viszont egyáltalán nem tartja kielégítőnek a választ. Sajtóhírekre hivatkozó, hétfő esti közleményében Guy Verhofstadt úgy vélte, a Brüsszelbe küldött levélben továbbra sincs válasz a "fő vádra".

"A kérdés nem csupán a médiatörvény technikai jellegű kiigazításaira vonatkozik, hanem a törvény alapvető módosítására" - áll a közleményben, amely szerint "egyértelműen téves" a kormánynak az az érvelése, hogy a törvény megfelel a regisztrációval, pluralitással és az eredetországgal kapcsolatos EU-szabályoknak.

Verhofstadt szerint nincs olyan EU-tagország, ahol minden médiát előre regisztráltatni kell. Lehet, hogy ez nem ütközik magába az uniós audiovizuális irányelvbe, de egyértelműen sérti az alapjogi EU-charta sajtószabadságot garantáló 11-es cikkelyét - emelte ki a belga EP-képviselő. Az eredetország elvét pedig csak nagyon meghatározott területeken lehetséges mással helyettesíteni, nem pedig általánosított módon, ahogyan azt a magyar törvény teszi - vélte.

"Ha a magyar kormány nem képes megérteni az ügy súlyosságát, továbbra sem kívánja megtenni a szükséges módosításokat, és nem vesz tudomást az EBESZ bíráló értékeléséről, az ALDE csoport (a liberális EP-frakció) az Európai Bizottság állásfoglalását fogja kérni annak elérésére, hogy fokozza a nyomást a kormány elleni hivatalos eljárás kezdeményezése érdekében" - áll a közleményben, amely szerint Verhofstadt határozott véleménye továbbra is az, hogy jelenlegi formájában a médiatörvény sérti az EU alapelveit.