Várjuk meg az Európai Bizottság megállapításait, és meglátjuk, miként orvosolhatjuk a helyzetet, ha szükség van rá - mondta az AFP és az MTI beszámolója szerint.

A külügyminiszter korábbi kritikákra válaszolva hozzátette: "nevetséges" lenne azt gondolni, hogy Magyarország úton van a tekintélyelvűség felé - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Martonyi az új szabályozással kapcsolatban kiemelte, különbséget kell tenni a különféle médiumok és a kormányok reagálásai között.

Az új médiatörvényt többen élesen bírálták: az Európai Bizottság is kételyének adott hangot a jogszabály egyes pontjainak és a médiahatóság politikai függetlenségének kapcsán.

Brüsszel ezen kívül a válságadóról is magyarázatot vár. A meghatározott időre szóló, kiemelkedő bevételekkel rendelkező gazdasági ágazatokat sújtó adót sok külföldi vállalat protekcionistának tartja. Martonyi visszautasította a vádakat, szerinte ezek "teljesen tévesek", "nincs diszkrimináció" a külföldi cégekkel szemben - írta a francia hírügynökség.

A miniszter kedvezően nyilatkozott a Fehéroroszországgal szembeni tervezett EU-szankciókról.

Minden olyan szankciót támogatok, amely csak a vezetőket célozza, és nem érinti a lakosságot - idézte Martonyit a dpa német hírügynökség. A külügyminiszter "csalódott volt és meglepődött" a minszki kormány lépései miatt, s hangsúlyozta, hogy az EU-nak "egyértelmű üzenetet" kell küldenie Fehéroroszország címére.

A december 19-ei elnökválasztásokat mintegy 80 százalékkal újra Aljakszandr Lukasenka nyerte meg. A fehérorosz ellenzék csalást emlegetett, és tiltakozó megmozdulásokat szervezett, amelyeket a minszki kormány könyörtelenül elfojtott. Több százan börtönbe kerültek.

Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásával kapcsolatban Martonyi elmondta: realistáknak kell lennünk, de nem adhatjuk fel azt az alapvető célt, hogy a schengeni zónát mielőbb kiterjesszük Bulgáriára és Romániára.

A két EU-tagállam eredetileg idén márciusban szeretett volna belépni az övezetbe, de ez Berlin és Párizs tiltakozása miatt valószínűleg nem fog bekövetkezni. Németország és Franciaország nem tartja elegendőnek Bukarest és Szófia erőfeszítéseit a korrupció és a szervezett bűnözés megfékezésére.