Még egy nagy baj, ami a magyarokat érheti

Miután egyre több magyar vállal munkát külföldön, nő a válásokból fakadó családi jogviták száma. A helyzet nem egyszerű, ha a felek nem egy országban élnek.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 28. kedd, 09:27
Fotó: Shutterstock

"Elváltunk. Apuka külföldön él, támogatást alig lehet kisajtolni belőle. Mit tehetek?" - idéz a Népszava egy elhagyott asszonyt, aki ráadásul fogyatékossággal élő gyermekét ápolja, s a gondozási díj mellett nincs más jövedelme. Szerencsésebb helyzetben van az a nő, aki két gyermeket nevel, és az Angliában élő volt férje négyszáz eurót fizetne. Az asszony azonban kevesli ezt, és hajlandó perre is menni, de kérdéses, hogy milyen sikerrel.

A hasonló esetekben csak egy biztos: a tartási kötelezettség alól nem mentesülhet senki, akkor sem ha más országban él, igaz, a helyzet kétségkívül bonyolultabb, ha a szétment párok más államba költöznek. Családjogi ügyekben jártas szakértők szerint ilyen esetekben elsősorban a megegyezésre kell törekedni. Például a két gyermek tartására felajánlott négyszáz euró akár méltányos összeg is lehet.

Nincs persze akadálya annak, hogy bárki a külföldön élő volt párja lakóhelyén - akár nem uniós tagországban - nyújtson be keresetet a tartásdíj összegének megállapítása iránt, de akkor vállalnia kell minden ezzel kapcsolatos költséget is.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csontosica73, 2018.08.28 12:56

Szerencsére a határokat már nem tudják lezárni, így sok ember elhagyja az országot. Meg is érdemlik, mégis mire gondoltak, amikor minden előre lépési lehetőséget elvettek az emberektől???? Mennyire nézik semminek azokat, akikből jól, nagyon jól megélnek???? Hát aki teheti menjen is! Sajnos sok áldozata lesz ennek is, mint mindennek a Mi történelmünkben. Már jelzővel sem illethetőek, amiért szisztematikusan és mocskosul számítóan teszik tönkre az embereket, családokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html