Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Elváltunk. Apuka külföldön él, támogatást alig lehet kisajtolni belőle. Mit tehetek?" - idéz a Népszava egy elhagyott asszonyt, aki ráadásul fogyatékossággal élő gyermekét ápolja, s a gondozási díj mellett nincs más jövedelme. Szerencsésebb helyzetben van az a nő, aki két gyermeket nevel, és az Angliában élő volt férje négyszáz eurót fizetne. Az asszony azonban kevesli ezt, és hajlandó perre is menni, de kérdéses, hogy milyen sikerrel.

A hasonló esetekben csak egy biztos: a tartási kötelezettség alól nem mentesülhet senki, akkor sem ha más országban él, igaz, a helyzet kétségkívül bonyolultabb, ha a szétment párok más államba költöznek. Családjogi ügyekben jártas szakértők szerint ilyen esetekben elsősorban a megegyezésre kell törekedni. Például a két gyermek tartására felajánlott négyszáz euró akár méltányos összeg is lehet.

Nincs persze akadálya annak, hogy bárki a külföldön élő volt párja lakóhelyén - akár nem uniós tagországban - nyújtson be keresetet a tartásdíj összegének megállapítása iránt, de akkor vállalnia kell minden ezzel kapcsolatos költséget is.

A fotó forrása: Shutterstock