Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 első felében is. Az ütem némileg gyorsult, de nem változott lényegesen az előző hónaphoz képest. A 2018 július havi index nagyobb a 2018 júniusi (52,9) értéknél, és a tizedik legmagasabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a júliusoké 52,7). Az elmúlt három évben a júliusi átlag magasabb volt (53,9), köszönhetően a tavalyi és a 2016-os értékeknek, de az idei érték összességében némileg így is átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta - írják a közleményben.

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincötödik alkalommal. A mostani érték némileg átlag alatti, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe kicsit gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig hatszor mértünk magasabb júliusi értékeket a korábbi években.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke kilenc hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizenkilencedik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb júliusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően júliusban is csökkenésre utal, második alkalommal huszonegy hónap után. Az index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, és ezzel a hatodik legalacsonyabb júliusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt júniusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. Immár harmincegyedik hónapja tart a bővülés. A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak huszonhetedik hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb júliusi.

A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hetedik legkisebb 1995 óta. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminchét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminchat hónapja tart.

Ebben a hónapban acél, acéltermékek, alapanyagok, csirketermékek, csövek, élő csirke, fém, fémlemezek, gázégő, gumiipari kellékek, gyümölcsök, hústermékek, liszt, papír, rostok, takarmány, tejpor és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumból, cellulózból készült termékekből, csirkemellfiléből, elektronikai eszközökből, faipari alapanyagokból, félkésztermékekből, fémből, papíripari alapanyagból (rost), szakemberekből és szállítási kapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről réz esetében számoltak be a válaszadóink.

Fotó: Katona Vanda/Napi Gazdaság.