Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak hétfőig, így február vége óta országosan 41 embernél jelentkeztek a kanyaróra utaló tünetek - mondta hétfőn Oroszi Beatrix főigazgató-főorvos, akit az MTI idézett. Valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették. A kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok.

A Dehir.hu közben megkereste a gyártót, amely azt közölte, hogy csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot. Egy-két napon belül kiszállíthatóvá válik a vakcina, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

A vakcina 10 ezer forintnál drágább lesz várhatóan, mivel nincs rá állami támogatás. Az ár gyógyszertáranként eltérhet. Az oltás körülbelül két hét alatt adhat védettséget a kanyaró ellen - írja a portál.

Az 1989 után születtek teljesen védettek, mert két védőoltást is kaptak. Akik 1969 és 1989 között jöttek világra, egy oltást kaptak, az ő védettségük bizonytalan. Az 1969 előtt születtek nem kaptak védőoltást, de legnagyobb részük valószínűleg már átesett a kanyarón, így ők védettek.

Különösen az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek a a határmentén, illetve azok, akik kapcsolatba kerültek kanyarós betegekkel - mondta Kovács Eszter háziorvos a Debrecen Televíziónak, hozzátéve azt is, hogy tömegesen rohanni a háziorvoshoz vagy a patikába oltásért jelen pillanatban nincs értelme, míg hivatalos állásfoglalást ki nem adnak arról, hogy kiket szükséges oltani.