Még 13 útszakasz járhatatlan, 50 településen nincs áram

Komárom-Esztergom megyében még 13 útszakasz járhatatlan. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap 18 órai összesítése alapján a magyarországi főutak többnyire szárazak.
MTI, 2013. március 17. vasárnap, 18:56
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap 18 órai összesítése alapján a főutak többnyire szárazak, de Kisbér, Tatabánya és Veszprém közelében jégbordás, Székesfehérvár környékén latyakos, Baja térségében pedig hókásás szakaszokra lehet még számítani. A mellékutak a Dunántúl északi és déli területein, Kiskunhalas térségében, valamint északkeleten sokfelé jégbordásak, havasak, latyakosak, csúszósak. A látási viszonyok jók, a szélmozgás általában gyenge, de a Dunántúlon és Szekszárd környékén közepese erősségű, Veszprémnél pedig erős szél fúj.

Már csak Komárom-Esztergom megyében dolgoznak a Magyar Közút hómarói 13, a korábbi hófúvások miatt járhatatlanná vált mellékút felszabadításán - közölte a társaság. Fejér megyében felszabadították az összes alsóbbrendű utat, a hómarók egy részét átirányították a szomszédos megyébe, hogy segítse a Komárom-Esztergom megyeiek munkáját.

Komárom-Esztergom megyében 13 útszakasz járhatatlan:

 • 1125 j. út, Bajna-Bajót között
 • 1126 j. út, 1125-ös jelű út-Lábatlan között
 • 1127 j. út, Tardos-Bikol között
 • 8127 j. út, Bokod-Pusztavám között a megyehatárig (Kocs-Dad között járható)
 • 8134 j. út, Naszály-Grébicspuszta között
 • 8135 j. út, Kömlőd-8154 kereszteződés között, továbbá Tatabánya térségében a 4+000 km-ig
 • 8136 j. út, Kocs-Nagyigmánd között
 • 8137 j. út, Tata-Kömlőd között
 • 8155 j. út, Oroszlány-Kecskéd között
 • 8207 j. út, Bakonysárkány-Kisbér között
 • 8227 j. út, Bakonysárkány-Aka között
 • 81132 j. út, Szőny, belterületi út
 • 81144 j. út, M1-es autópálya-Bana között

Szabolcsban 20 ezer fogyasztói helyen még mindig nincs áram

Több mint húszezer fogyasztói helyen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a csütörtök-pénteki időjárás okozta üzemzavar miatt - közölte Egyházi Nikoletta, a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. A déli helyzethez képest tizenegy településen sikerült elhárítani az üzemzavart, de 50 városban és községben 20 870 fogyasztói helyen továbbra sincs áram.

A legrosszabb a helyzet változatlanul Gávavencsellőn, ahol 2081-en várják csütörtök óta, hogy helyreálljon a szolgáltatás.
Az 50 település között 14 olyan hely is van, ahol gyakorlatilag már van áram, községenként tíz alatti a szolgáltatást nem kapók száma, ami kisfeszültségű vagy egyedi hibára utal.

A szóvivő kiemelte: továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a hibaelhárításon, de a munkát a rendkívüli mértékben nehezítik a rossz terepviszonyok. A nagy hóban és sárban sok helyre még speciális, lánctalpas járművekkel is csak hatalmas nehézségek árán tudnak eljutni, vagy egyelőre el sem jutnak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság budapesti központjától is segítséget kapnak, a szervezet bevetési csoportja vasárnap az esti órákban érkezik Szabolcsba, és azonnal bekapcsolódik a szerelők segítésére.

Egyházi Nikoletta megemlítette, hogy az üzemzavar végleges elhárítását a katasztrófavédelmi szervezet vezetői három-öt napban jelölték meg, de az E.ON Zrt. azt reméli, hogy ennél hamarabb végeznek dolgozói és alvállalkozói a munkálatokkal. Jelenleg is több mint kétszázan dolgoznak az elszakadt vezetékek összekötésén, a kitört távvezetéktartó oszlopok cseréjén, a szigetelőtörések javításán, illetve a megrongálódott, összesen mintegy 30 kilométernyi hálózatrész újjáépítésén.

A szóvivő kitért arra, hogy Győrből, Veszprémből, Kaposvárról és Nagykanizsáról nagy teljesítményű áramfejlesztő aggregátorok is érkeznek Szabolcsba, hogy a helyreállításig több helyen biztosítani tudják ideiglenesen az áramellátást. Az aggregátorok azokba a településekre kerülnek, ahol a megrongálódott hálózat javítása különösen nagy nehézségekbe ütközik, és emiatt elhúzódó munkálatokra lehet számítani.

Szabolcs megyében 98 település mintegy 100 ezer fogyasztói helyén szűnt meg az áramszolgáltatás csütörtökön-pénteken, miután a vezetékekre, oszlopokra fagyott eső és hó, illetve a viharos szél által kidöntött fák miatt több mint ötezer kilométer hosszú elektromos vezetékhálózat rongálódott meg. Több mint kétszáz oszlop tört el, mintegy háromszáz helyen szakadt el a vezeték, a szigetelőtörések száma pedig közelítette az ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.03.17 22:04

@hahota: " Ja arra nem maradt pénz. Mert elment... Csak nem tudjuk mire."
Hát az államadósság csökkentésére ! Nem látod ?.......Mi sem !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hahota, 2013.03.17 21:59

Most már az égieknek is megesett a szíve rajtunk. Még 2 napi hófúvással sem bírtunk el. Hol is vannak ilyenkor a hófogók és az extra lehajtók? Ja arra nem maradt pénz. Mert elment... Csak nem tudjuk mire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.03.17 19:59

@tarTosPista: Termeszetesen mindig az az igaz amit Viktator mond. Most a mi bolcs vezerunknek hiszel vagy a sajat csaloka szemednek? ( basszus, a Tanu cimu film egyre gyakrabban visszakoszon a mostani kormanyzasban :- )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.17 19:56

Érdekes.
Idézek egy itteni cikkből, az Orbán kérésére katasztrófajelentés készül címűből
2013. március 17., vasárnap 18:23
"A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is."

Most akkor melyik nem igaz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html