Még az idén jöhet a zöldenergia-törvény

Magyarország stratégiai célja, hogy olcsóbb energiához jusson a hazai lakosság, illetve a magyar gazdaság. Véglegesítés alatt van az épületenergetikai stratégia, továbbá még ebben az évben az Országgyűlés elé kerülhet a megújuló energiáról és energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat - hangzott el a hetedik Zöld Energia konferencián.
MTI, 2014. március 7. péntek, 14:11
Fotó: Napi.hu

Magyarország stratégiai célja, hogy az energiafüggőség csökkentésével és a fenntartható fejlődés szem előtt tartásával minél olcsóbb energiához jusson a hazai lakosság, illetve a magyar gazdaság - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a hetedik Zöld Energia konferencián pénteken Budapesten.

A 2030-ig előretekintő nemzeti energiastratégiához kapcsolódó cselekvési terv szerint a közlekedésben, a villamosenergia-termelésben, illetve az építésgazdaságban kapna a jelenleginél jóval nagyobb részarányt a megújuló energiaforrásokból származó energia - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A magyarországi épületállomány 60 százaléka 1980 előtt épült, ezeknek nagy része energetikai szempontból elavult, felújításra szorul. Ez egyben nagy lehetőséget is jelent a hazai építőipar, a kivitelezők, tervezők, építőanyag-gyártók számára - hívta fel a figyelmet Lenner Áron Márk. A kormányzat szerepe ebben, hogy olyan konstrukciókat, programokat kínáljon a tulajdonosoknak és a vállalkozóknak, amelyekkel érdemes belefogni a felújításokba - tette hozzá.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára közölte: véglegesítés alatt van az épületenergetikai stratégia, amely meghatározza majd, hogy a hazai épületállomány melyik részét és milyen módon kell felújítani ahhoz, hogy Magyarország elérje a tervezett energia-megtakarításokat, illetve a megújuló energiaforrások részarányának növelését.

Elmondta azt is, hogy a tervek szerint még ebben az évben az Országgyűlés elé terjesztik a megújuló energiáról és energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatot. A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarországnak érdemes a megújuló energiaforrásokon alapuló hőtermelésre figyelni, mert ezen a területen vannak a legjobb adottságok.

A távfűtési rendszer 81 százalékban földgáz alapú, ha a következő években uniós támogatásokkal sikerül tovább növelni a megújuló energiaforrások arányát, az szintén lehetőséget ad arra, hogy további díjcsökkentéseket hajtsanak végre - hangsúlyozta Hizó Ferenc.

A megújuló-, illetve zöldenergia-termelésről és hasznosításról, az ehhez kapcsolódó hazai innovációkról, pénzügyi lehetőségekről szóló pénteki konferenciát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a VOSZ Közép-magyarországi regionális szervezete és Pest megye közgyűlése rendezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.03.07 14:27

Nincs esélye a Fidesznek, éjjel-nappal hazudik. Ezt a "zöld" dumát nem kajáljuk, hosszú évek teltek el azóta amióta az első ilyen lehetőség elindult. Ez titikus késői reakció, amolyan választási duma lenne, de...(!)

De innen fúj a szél "...ha a következő években uniós támogatásokkal sikerül tovább növelni a megújuló energiaforrások arányát, az szintén lehetőséget ad arra, hogy további díjcsökkentéseket hajtsanak végre"...tehát úniós források, támogatások. Értem már...ergo hamaroisan felnő XY kommunista-fidesz sarj akinek adni kell némi támogatást az életben az elinduláshoz vagy az aggastyán ÁVH-s, aki nyugdíjas lesz hamarosan, annak némi útravalót, éhen ne haljon. Na de itt van pityipalkó gázszerelő polgártársunk is, adjunk neki is a támogatásokból, igaz nem ért hozzá, de van az a pénz, amiért mégis.

Így lesz szép zöld energia Magyarországon, ami 10x többe kerül majd mint a legdrágább nyugati országban, de a lényeg az, hogy a kosárban bent kell tartanunk a hozzánk hűséges seggnyalókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html