BUX
38240

Még baj lehet az időjárás miatt, sok helyen áll a víz

Mintegy 1,6 millió hektár őszi vetésben okozhatott volna durva károkat a téli időjárás, ha a szokatlanul enyhe periódusokat hó nélküli, tartós fagyos időszakok követik, ám az inkább meleg és csapadékos tél a belvíznek kedvezett. Az állandó esőzések miatt közel 153 ezer hektáron okoz gondot a csapadék - írja az Agrárszektor.hu.

Napi.hu, 2016. március 19. szombat, 11:14

Az időjárási szélsőségeket a növények is nehezen viselik. A mínuszok nem jelentenének problémát, ha megfelelő vastagságú hótakaró mellett éri a növényeket. Ez ugyan nem mindenhol volt adott, de a tél nem tartott sokáig és szokatlanul enyhe volt. Február másodikán pedig megdőlt a minimum hőmérsékleti rekord is - hívja fel a figyelmet a portál.

Most még kérdéses, hogy a melegebb tél hatására nagyobb lesz-e a az állati kártevők populációja. A kártevők számát megjósolni ezért ma nehéz lenne, de az tény, hogy a meleg tél miatt tavasszal muszáj lesz sokkal jobban odafigyelni a károsítók jelenlétére és mennyiségére is.

Hogyan teleltek az őszi vetések?

A január végén megindult enyhülés előtt kemény fagyok voltak hazánkban. Főként a Duna-Tisza köze középső részén hótakaró nélkül érte akár a mínusz 15 foknál is erősebb fagy a növényeket. A hidegre talán egyik legérzékenyebb növényünk a káposztarepce, amelyet 231 ezer hektáron vetettek el tavaly a gazdálkodók. Őszi búzából 970 ezer, őszi árpából 227 ezer, tritikáléból 109 ezer, rozsból 38 ezer, durumbúzából 21 ezer hektáron került vetőmag a földekbe, így az őszi vetésterület megközelítette az 1,6 millió hektárt.

Újra támadott a belvíz

Január eleje is csapadékos volt, és ez februárban csak fokozódott. Több helyen alakult ki belvíz. A legnagyobb belvízi elöntések Jász-Nagykun-Szolnok-, Békés- és Pest megyékben alakultak ki.

A februári csapadék csak tovább rontotta a helyzetet és olyan területek is belvizessé váltak, ahol ez januárban még nem jelentett problémát. Az ország túlnyomó részén február végére gyakorlatilag vízzel telítettek lettek a talajok. Olyan területeken is áll a víz, ahol a talajművelést megfelelően végezték el.

Csúszó műtrágyázás, késlekedő vetés

A talajok vízzel telítettsége nemcsak a belvízzel elöntött részeken jelent problémát, hanem akár az egész tenyészidőszakra is kihathat akkor, ha a gazdálkodók nem tudják időben kiszórni a műtrágyát.

A talajok vízzel telítettsége nemcsak az őszi vetésű növények esetén okozhat gondot a későbbiekben, hanem a tavaszi vetésű növények magjai is később kerülhetnek földbe. A vetéshez megfelelő magágyat kell készíteni és a vízzel telített talajok megművelése nem lehetséges. Így több helyütt lehet késlekedésre számítani a tavaszi vetéseknél is.