Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ipari termelés volumenindexe novemberben 3,5 százalékkal növekedett, ez gyakorlatilag megegyezett a szeptember-októberi szinttel - derült ki a pénteki előzetes KSH-adatokból. Az index márciustól kezdett el lényegesen csökkenni, azt megelőzően pár hónapot leszámítva kétszámjegyű dinamika jellemezte a mutatót. Ezt akkor a nagyon alacsony bázis is segítette, hiszen a 2009-es 17,8 százalékos visszaeséssel elért szintet kellett felülmúlni. Ezt egy éppen kétszámjegyű, 10,6 százalékkal meg is történt.

Ugyanakkor a tavaly márciusban megindult alacsonyabb szintű növekedési ütem, amely két hónapig még halvány bővülésre sem volt képes és azóta is csak mérsékelt emelkedésről számol be, még ha "kedvezőbb" feltételeket is teremt a technikai okok miatt, nem valószínű, hogy hatalmas növekedést hoz idén. Az eurózóna recesszióját egyre többen valószínűsítik, ráadásul Magyarország recessziója sem kizárt.

Az ipari termelés volumenindexe (százalék)

Forrás: KSH

 

És ez nem csak a technikai értelemben vett recessziót jelenti, azaz azt az állapotot, amikor negyedéves alapon két egymást követő időszakban is csökken a GDP-ütem, hanem a teljes év megtermelt hozzáadott értéke alulmúlhatja a tavalyit. Márpedig többek szerint ekkor minden nagy ágazat hozzájárul majd a csökkenéshez, így az ipar is.

Nagy kérdés lesz, hogy a jövő hét pénteken publikált részletes adatok mit mondanak az ipar külföldi értékesítéséről. Már jó ideje ez tartja életben a nemzetgazdasági ágat, azonban a teljesítménye már hónapok óta szerény. Tavaly júniusban már egyszer benézett a negatív tartományba az ütem, azóta ugyan enyhén magára talált, de az októberi adatok már csak 1 százalékos bővülésről tájékoztattak.

Az ipari értékesítés volumenindexe (százalék)

Forrás: KSH