Már csak egy hetük van a mezőgazdasági termelőknek, hogy benyújtsák az egységes támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A május 15-i határidőt követően 25 napig ugyan még benyújtható a támogatási kérelem, azonban a határidő letelte után naponta egy százalékkal csökken az elérhető támogatásuk összege.

A mezőgazdasági biztosításokhoz kínált utófinanszírozásos, maximum 65 százaléknyi díjtámogatás igénylési határideje szintén május 15. és a biztosítási szerződést is érdemes legkésőbb eddig megkötni, mivel több társaságnál erre már nincs mód - hívta fel a figyelmet a Generali Providencia Biztosító Zrt. Akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, naponta 1-1 százalékkal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak, aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész támogatástól. A Generali szerint egyébként érdemes még csökkentett díjtámogatás mellett is biztosítást kötni, mivel egy esetleges időjárás miatti hozamkiesés egyben komoly bevételkieséssel is járhat. Idén több mint 3 milliárd forint az a díjtámogatási keret, melyből a gazdálkodók biztosítási díjaik támogatására pályázhatnak.

Ennek elkerülése érdekében a Generali meghosszabbította a biztosítás kötési határidejét, így május 24-ig fordulhatnak hozzá a szerződni kívánó gazdák. Mezőgazdasági biztosítás a cég szerint már akár hektáronként 2300 forintos éves díj mellett köthető. Azon termelők számára, akik a támogatási programban meghatározott önrész vállalására nem képesek, a Generali lehetővé teszi, hogy önrész-csökkentő kiegészítő biztosítást is kössenek.

A megszokottnál hidegebb és csapadékosabb tavasz miatt a gazdák is később kezdtek hozzá a mezőgazdasági munkálatokhoz és így a biztosítások kötése is eltolódott. Eddig mintegy 400 szerződést kötöttünk, de úgy gondolom, hogy az utolsó napokban nagyon sokan fordulnak majd hozzánk - mondta Hajas Gábor a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.Tavaly mintegy 600 támogatott mezőgazdasági biztosítást kötöttek a társaságnál, melyekre 120 bejelentés érkezett, és több mint 110 millió forint kártérítést fizetett a Generali. Már az idén is nagyon komoly károkat jelentettek a társaságnak: a március 15-i hófúvásos hétvégén 8 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőnek összesen 77 millió forintot fizettek ki a fóliasátraikban keletkezett károk után.

A gazdálkodók idén is háromféle díjtámogatott csomagból választhatnak: a 11 növényre és a kockázatok közel teljes körére kiterjedő komplex "A" csomag mellett, a 79 féle növényt és a kockázatok választható körét tartalmazó "B", illetve az abban nem szereplő növényeket magában foglaló "C" csomagból. Újdonság idén, hogy a "C" csoportos növényekre már téli fagy ellen is köthető biztosítás, míg a gazdák valamennyi csomag esetében a nem természeti eredetű tűzkárra is automatikusan védelmet szereznek a Generalinál.



Fontos határidők:

május 15. - a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz beadandó egységes kérelem benyújtásának határideje

június 10. - eddig lehet pótlólag beadni kérelmet, de ebben az esetben naponta 1 százalékkal csökken a támogatási összeg

május 24. - a Generalinál a biztosításkötés határideje

augusztus 31. - adatszolgáltatás határideje az MVH-nak a megkötött biztosításokról (a Generali ezt átvállalja a gazdáktól)

október 31. - a biztosítási díj befizetésének végső határideje