Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állam úgy ösztönözné a bankokat arra, hogy engedjék el a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők esetében a kölcsön fedezetéül szolgáló ingatlan értékének 95 százaléka feletti részt, hogy csak ebben az esetben vállalna garanciát az árfolyamgát-konstrukció gyűjtőszámla-hitelén felgyűlt tartozásra - kommentálta Rogán Antal keddi bejelentését Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője.

A szakember úgy látja, a javaslatból nem következik az, hogy a bankok automatikusan elengednék a 95 százalék feletti adósságot: ügyfelenként és ingatlanértéktől, vagyis a potenciális veszteségtől függően változhat, hogy megéri-e ez az adott hitelintézetnek az állami garanciáért cserébe. Mindemellett a keddi bejelentés - ha nem is drámai mértékben, de - rossz hír a bankok számára, hiszen eddig nem volt feltétele az állami garanciavállalásnak. Azt, hogy mindez a céltartalékképzési-kötelezettség mekkora növekedését eredményezheti, egyelőre nemigen lehet számszerűsíteni - fogalmazott az elemző.

A parlament által kedden elfogadott fideszes javaslat, amely az árfolyamgát kiterjesztéséről szól ugyanakkor megkönnyebbülést hozott a bankszektor számára, ezért is erősödött hétfőn az OTP-részvények árfolyama. A drasztikus kormányzati beavatkozás ezúttal elmaradt, de - és erre utalnak a nemzetgazdasági miniszter szavai is - lehet rá számítani, hogy belátható időn belül további intézkedéssel áll elő a kabinet. Mindez a bankok számára további kockázatot hordoz - ez a rizikó korlátozza az OTP-részvények drágulását.

Az Országgyűlés által ma elfogadott javaslat csak azt a célt szolgálhatja, hogy a beígért november eleji határidőt tartsa a kormány a bankszövetségi javaslat elutasítása után, de az újabb csomag ennél komolyabb lehet. Ez a pakk - véli a Buda-Cash szakértője - kezelhető, de számottevő mértékű veszteséget okozhat majd a bankszektornak.

Ha a végleges devizahiteles-mentés olyan forgatókönyv alapján valósul meg, amelyben a svájci frank árfolyamát a futamidő végéig 180 forinton rögzítik, az e feletti részt pedig úgy engedik el, hogy a cechet teljesen a bankok állják, az elemző számításai szerint 500-600 milliárd forint lehet a bankszektor vesztesége, amiből az OTP-re 90-100 milliárd juthat. A konkrét összeg persze sokmindentől, többek közt az alkalmazott árfolyamtól, a mentőakció időbeli lefutásától függ.

Megjegyezte: az árfolyamgát kiterjesztése csak az adósok szűk körén segít, a fizetésképteleneken nem, márpedig így sem az a kormányzati szándék nem teljesül, hogy szűnjenek meg a lakáscélú devizaalapú hitelek, sem pedig az, hogy a tehercsökkentésen keresztül élénkítsék a lakossági fogyasztást. Ha egy ilyen pakkal - vagy legalább egy hihető ígérettel - adós maradna a kabinet a választásokig, sok szavazatot veszítene a kormánypárt - véli Réczey Zoltán.