A parlament hétfői ülésén elfogadta azokat az átmeneti rendelkezéseket, amelyek módosítanak egy sor jelenleg hatályban lévő jogszabályt, emellett mintegy ötven ponton átírják az új munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.) is. A dolog pikantériája, hogy ez a jogszabály még hatályba sem lépett. A törvény jelenleg az országgyűlés elnökének aláírására vár, majd azt megküldik a köztársasági elnöknek, csak ezt követően hirdethetik ki.

Az új Mt. hatálybalépéséig összesen 11 nap van hátra, ami roppant kevés idő az érintettek felkészülésére - különösen annak fényében, hogy számos cég a felkészülés kapcsán már megtárgyalta az új kollektív szerződésének tervezetét, a kollektív megállapodások megkötése pedig vagy megtörtént vagy éppen küszöbön áll - figyelmeztet a BDO.

Az új Mt. kapcsán szakértők számos kérdésre a választ az átmeneti rendelkezésekben remélték majd fellelni, ám az átmeneti rendelkezéseket hétfőn elfogadták és a nyitott kérdések száma nem csökkent - állítja a BDO.

Zavaros átmenet, misztikus szabályozások

"Zavaros az átmenet, és a törvény extrém mennyiségű utaló szabályt tartalmaz - hangsúlyozta Máriás Attila, a BDO munkaügyi szaktanácsadója. A törvények közül a munka törvénykönyve egyike azoknak a jogszabályoknak, amelyeket nem elsősorban a jogászok alkalmaznak. Az új Mt.-ben azonban kifejezetten nehéz egy átlagos munkavállalónak eligazodnia, ez pedig sértheti a jogbiztonság követelményét" - tette hozzá.

További probléma, hogy a rengeteg módosítás korántsem adott választ minden nyitott kérdésre: bizonyos passzusok értelmezése kapcsán nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatói oldal tapasztalt HR-esei is gondban vannak - mutat rá a szakember, amelyek közül kiemeli az elszámolási időszakhoz kapcsolódó új szabályozást. Máriás szerint az elszámolási időszak intézményével az elkövetkező időszakban várhatóan nagyon kevesen fognak élni, aminek a fő oka a hiányos, néhol inkább "misztikus" szabályozás.

A többműszakos munkáltatói tevékenység kapcsán sem teljesen világos, hogy a heti 80 órát telephelyenként, munkakörönként, tevékenységenként vagy a munkáltatót globálisan vizsgálva általában kell nézni. Holott nagyon sok múlik azon, hogy a munkáltató többműszakos-e vagy sem - hangsúlyozza Máriás. Többműszakos munkáltatói tevékenység ugyanis egyrészt feltétele a napi pihenőidő 11 óráról 8 órára történő csökkentésének, másrészt műszakpótlék fizetési kötelezettség is társulhat hozzá.

Pozitívum is van

"A módosítókat tartalmazó munkaügyi salátatörvény kapcsán egy fontos pozitívum is kiemelhető - mutatott rá a szakember, aki ennek kapcsán megemlíti, hogy módosították a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelhetőségének körét, amit a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kiskereskedelmi tevékenységet és kereskedelmet kiszolgáló tevékenységet folytató munkáltatókra is kiterjesztettek".