Még hónapokat kell várni a kórházkonszolidációs pénzre - frissítve

A miniszterelnök felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő hét elejére dolgozza ki azt a kormányhatározatot, amely révén Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár számára lehetővé válik, hogy a lehető leghamarabb megkezdje a kórházakkal és a beszállítókkal a konkrét egyeztetéseket a kórházak konszolidációjáról - közölte az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi). A korábbi ígéretek szerint a adósságokat április 1-vel vállalta volna át a Gyemszi utódszervezete, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).
Napi.hu, 2015. április 17. péntek, 07:00
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint az erre a célra tervezett 60 milliárd forint a költségvetésben rendelkezésre áll. Ezt már Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a múlt heti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Mindeközben egy ma délutáni szakmai rendezvényen Mészáros János, Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke a kórházkonszolidációt firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt, már elkezdődött az egyeztetés az Állam Egészségügyi Ellátó Központ és az intézmények között, a folyamat lezárása  pedig hónapokba telhet. Információink szerint a kórházigazgatóknak azt ígérték, a rendezésnél az összes február végéig felhalmozott, mint 73 milliárdnyi tartozást kifizetik.

Február végén a Magyar Államkincstár adatai szerint az egészségügyi intézmények adósságállománya 77 milliárdra rúgott, a kórházi beszállítóknak 76 milliárddal tartoztak az intézmények. A beszállítók végső elkeseredésükben tegnap már Orbán Viktorhoz fordultak, azt kérve: tegyen lépéseket a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében, miután naponta 150 millió forinttal emelkedik a kórházak adóssága.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AntiC, 2015.04.17 08:54

"naponta 150 millió forinttal emelkedik a kórházak adóssága."

Miután a nyugdíjasok szépen, folyamatosan átlapátolták szinte az összes munkaadói járulékot (ma már szochó) a nyugdíjkasszába:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html