A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport felzárkózó piaci közgazdászai úgy fogalmaztak hétvégi előrejelzésükben, hogy a jelenlegi, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot "elégségesen magasnak" tartják, azzal együtt is, hogy az áprilisi éves magyarországi infláció 4,7 százalékra gyorsult a március 4,5 százalékról.

A Barclays Capital szerint "meglepetés lenne" bármilyen kamatmódosítás mindaddig, amíg a forint stabil. Mindezek alapján a ház londoni elemzői 2011 végéig a jelenlegi MNB-kamatszint változatlanul hagyását jósolják.

Ugyanezen a véleményen vannak Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási és elemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci szakértői. A cég hétvégi értékelése szerint az MNB legutóbbi kamatdöntő ülése után kiadott közlemény hangvétele "kiegyensúlyozott" volt, ami semleges pénzügypolitikai alapállásra vall. Mindemellett a cost-push jellegű - vagyis a költségoldalról táplált, keresleti oldalról nem erősített - inflációs nyomás átszivárgását a fogyasztói árakba korlátozza a gyenge hazai kereslet és az MNB által eddig végrehajtott szigorítási sorozat is.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői közölték: mindezek alapján az idei év végéig változatlan MNB-alapkamatot várnak.

A JP Morgan bankcsoport citybeli szakértőinek előrejelzése szerint - az előző két MNB-üléshez hasonlóan - hétfőn is egyhangú kamattartási döntés várható. A ház elemzői ugyanakkor közölték: "valamivel kedvezőtlenebb" a magyarországi inflációra érvényben tartott távlati előrejelzésük, mint a jegybanké. A JP Morgan azzal számol, hogy az idei egész évi átlagos infláció 4,5 százalék lesz, 0,5 százalékponttal magasabb az MNB legutóbbi prognózisánál, és a cég szerint az éves inflációs ütem 2012 egészében is a cél felett marad.

Tekintettel arra, hogy a maginfláció szintén emelkedik, a JP Morgan londoni elemzői kitartanak azon véleményük mellett, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés. A ház távlati prognózisa szerint a magyar jegybank alapkamata 2011 decemberében 6,25 százalék, 2012 márciusában 6,50 százalék, 2012 szeptemberében 6,75 százalék, 2012 decemberében 7,00 százalék lesz.

A 4cast nevű vezető citybeli pénzügyi-gazdasági elemző központ szakértőinek előrejelzése szerint is nagyobb a kockázata egy későbbi MNB-kamatemelésnek, mint ahogy azt jelenleg "széles körben felismerik". A ház ezt a véleményét arra alapozza, hogy az alapszintű inflációs dinamikából következtethetően nem gyengült a nyersanyag-ársokkok átszűrődése a fogyasztói árakba, csak a folyamat most hosszabb ideig tart, mint a korábbi ciklusokban, tekintettel a lanyha gazdasági aktivitásra.

A 4cast szerint a kockázati környezet - az előző kamatemelések fő vezérlő tényezője - pillanatnyilag nem tűnik aggályosnak, kockázatok azonban továbbra is "bőségesen vannak". A cég elemzői kiemelték, hogy ha a görög válságban "robbanásszerű fejlemények" történnek, vagy a globális kockázati elemek közül bármelyik feszültséget okoz a magyar pénzügyekben, a magyar gazdasággal kapcsolatos "kockázati érzet" ismét kamatemelésre serkentő tényezővé válhat.

A 4cast szakértői szerint igaz azonban az is, hogy a Széll Kálmán Terv megvalósítására irányuló kormányzati erőfeszítések, valamint a külső egyensúlyi helyzet erőteljes javulása védelmet nyújt a magyar befektetési termékeknek.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek helyzetértékelése szerint az bizonyos, hogy az MNB hétfőn nem módosítja alapkamatát, és - legalábbis Simor András bankelnök nyilatkozatai alapján - úgy tűnik, hogy a monetáris tanács "nem is siet a mihamarabbi szigorítással". A piac ennek alapján "teljesen kiárazott mindenféle kamatemelési várakozást", ez azonban a BNP Paribas elemzői szerint nincs összhangban "a növekvő inflációs problémával", különös tekintettel arra, hogy a múlt havi inflációs adatsor "meglehetősen erőteljes lendületet" mutatott maginflációs szinten is. A cég szerint ráadásul az inflációs várakozások is gyorsan emelkednek.

Mindezek figyelembe vételével a BNP Paribas azzal számol, hogy az MNB már az idei harmadik negyedévben újrakezdi a pénzügypolitikai szigorítást, tekintettel az euróövezeti jegybank várható további kamatemeléseire is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői szerint a magyar jegybank előrejelzése a következő negyedévekben várható dezinflációról a folyamat irányát tekintve helyes, az inflációs ütem csökkenésének mértékével kapcsolatos várakozás azonban "túl ambiciózus".

A Morgan Stanley saját előrejelzése az, hogy az idei átlagos magyarországi infláció 4,6 százalék, a jövő évi pedig 3,9 százalék lesz. A cég becslése szerint a második negyedév eddigi szakaszában az infláció máris hozzávetőleg 0,4 százalékponttal jár az MNB előrejelzése felett.

Mindezek alapján a ház londoni elemzői azt jósolják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz emelés, mint csökkentés, bár a Morgan Stanley szerint az esetleges szigorítást a magyar jegybank valószínűleg csak az év vége felé hajtaná végre.