Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb mértékben a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem tudott bővülni (7,8 százalék év/év), amely arra enged következtetni, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik - véli Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője. A létszükségleti cikkek mellett azon termékek is bekerülnek a "kosárba", melyet a recesszió miatt nem engedhettek meg a vásárlók. Ugyanakkor az üzemanyag értékesítésében lassulás van, a mutató ugyanis 3,4 százalékos (év/év) növekedést mutatott fel a szeptemberi 6,1 százalékos (év/év) emelkedést követően.

A háztartások fogyasztásának bővülésével párhuzamosan az import is emelkedést mutathat. A szeptemberi adatok is erről tanúskodnak, amely feltehetően annak is köszönhető, hogy a kereslet egy része az import termékeken csapódik le. Ezzel párhuzamosan a külkertöbblet is alacsonyabban lehet.

Várakozásuk szerint az év utolsó két hónapjában is növekedést könyvelhet el kiskereskedelem éves alapon, ami jövőre is folytatódhat. Az utóbbit a nettó reálbér emelkedése is segítheti, mely meghaladhatja a 1,5 százalékot 2016-ban. Ennek megfelelően a GDP bővülésében továbbra is meghatározó szereppel bírhat a háztartások fogyasztása.

A várakozásokhoz közeli mértékben, 4,5 százalékkal emelkedett a kiskerforgalom októberben az egy évvel ezelőttihez képest. Kiigazítás nélkül a növekedés 4 százalék volt a kevesebb munkanap miatt. A forgalom növekedése a következő hónapokban is 4,5 százalék körül maradhat, mivel a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az újra megugró fogyasztói bizalom szintén dinamikus forgalomnövekedést vetít előre. A hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat a fogyasztás dinamikus növekedéséhez. Az előző év végén - részben az online pénztárgépek bevezetése által okozott - magas bázis miatt 2015 hátralevő részében kissé mérséklődhet a kiskerforgalom növekedési üteme, így éves átlagban 5,5 százalékos növekedésre számít Suppan, a növekedés jövőre is meghaladhatja a 3 százalékot.