Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Emmi március végén mutatta be a Köznevelési Kerekasztalnak a szakgimnáziumoknak szánt kerettantervét, amelynek előadásanyagához az Index is hozzájutott. A portál szerint az új iskolatípusban kétszer annyi lesz a szakmai óra, mint eddig a közismereti tárgyak kárára.

A koncepció szerint a szakgimnazisták heti 22-23 órában vennének közismereti tárgyakat és heti 12-15 órában tanulnának szakmát. Összehasonlításként a jelenlegi szakközepes diákok első évben 6, utolsóban 11 órában tanulják a szakmai tárgyakat. Ezzel együtt most is, és a jövőben is 35-36 órája lesz a gyerekeknek egy héten.

Az Index szerint magyar, matek és történelem tárgyakból marad az óraszám, informatikát a jelenlegi egy évig terjedő heti egy óra helyett két éven át fogják heti egy órában tanulni.

A több szakmai tárgynak viszont úgy lesz helye, hogy a minisztérium eldönti, melyik szakmához milyen természettudományi tárgyat kell tanulni, vagy hogy kell-e egyáltalán. Így a kerettanterv szerint

  • egészségügyi, erdészeti, mezőgazdasági, környezetvédelmi és szépészeti szakgimiseknek csak biológiát,
  • gépészeknek, technikusoknak csak fizikát,
  • kohászoknak, vegyészeknek és nyomdászoknak csak kémiát,
  • bányászati, turisztikai és földmérő sulisoknak csak földrajzot kell majd tanulniuk,
  • a vendéglátósok, kereskedelmi és gazdasági szakmát tanulók pedig tudomány helyett nyelvet tanulhatnak majd.

Ezzel viszont nagyon megnehezíti a szakgimnazisták dolgát, ha véletlenül tovább szeretnének tanulni, de ezzel az iskolatípus vagy a szakmaváltás is nagyon nehéz lesz. Vagyis ezek alapján már az általános iskola végén el kellene dönteni, hogy a gyerek milyen irányba menjen, utána a váltásra már egyre kevesebb esély lesz.

Az Index hangsúlyozza, hogy ez még csak tervezet, hogy mennyire végleges vagy hogy mikor tenné hivatalossá a kormány, azt nem tudni, viszont kevesebb, mint fél év múlva elindul az új tanév az új szakiskolákkal.