A jelentés szerint 2012-ben csak az első negyedévben nőtt, 0,2 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom, a többi negyedévben rendre 2,1, 2,5, 3,3 százalékkal maradtak el az eladások az előző év azonos időszakitól. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 decemberében még 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az év egészében 0,3 százalékos volt a növekedés.

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,7, az egész évben 0,7 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene decemberben 2,3, 2012-ben 3,0 százalékkal maradt el az előző évitől. Decemberben a forgalom az előző évinél 12,0 százalékkal kisebb volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben, valamint 2,2 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben. Ugyanakkor 11,0 százalékkal nőtt a forgalom a használtcikk-, 5,2 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az illatszer-, 2,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, és 1,7 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél.

Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások decemberben 1,4, 2012-ben 2,6 százalékkal mérséklődtek. A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol 33,0 százalékos volt a növekedés a KSH jelentése szerint.

Tovább apadhat a forgalom az idén

A várakozásoknál lényegesen kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom decemberben - írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A szakember a bérek és nyugdíjak várható idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom alacsony szinten való stabilizálódására számít, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a január-februárban megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben. Idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet tovább a kiskereskedelmi forgalom. A továbbra is igen gyenge belső kerelset dezinflációs hatásai miatt azonban a kamatcsökkentési ciklus folytatására számít a Takarékbank elemzője.


Az előző hónaphoz mérten decemberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,6, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 0,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal nőtt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya tavaly a harmadik negyedévben 36,1 százalék volt. A többi régió egyenként 8,8-12,4 százalékban részesedett a forgalomból.

A harmadik negyedévben az összes régióban csökkent a forgalom volumene. A legnagyobb mértékben, 4,8 százalékkal Észak-Magyarországon és 4,5 százalékkal a Dél-Dunántúlon. A legkisebb mértékű, 1,2 százalékos csökkenés Dél-Alföldön volt tapasztalható.

Az Eurostat február 5-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások 2012 decemberében az Európai Unió 27 tagállamában 2,0 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mutatott rá a KSH.

Decemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok kilenc tagállamban bővülést, tizenháromban csökkenést mutattak. Az unió arányukat tekintve jelentősebb országai közül Németországban 4,7 százalékkal csökkent, Franciaországban 2,2, az Egyesült Királyságban pedig 1,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 0,9, 2012-ben összességében 2,2 százalékkal maradtak el az előző évtől.