Az 1104 volt malévos dolgozó közül a járandóságát eddig csupán 64 ember kapta meg teljes mértékben - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Ferenczi Gábor jobbikos képviselő írásos érdeklődésére adott. Eszerint a Malév Zrt. tevékenységének megszüntetésekor a társasággal 1025 fő, külföldön pedig további 15 országban 79 fő állt munkaviszonyban.

Az elismert bértartozás tízmilliárdhoz közelít

E dolgozói kör számára az összes elismert járandóság - járulékokkal együtt - mintegy 9,7 milliárd forint, míg az általuk követelt járandóság 12,1 milliárd forintra rúg. A külképviseleteken dolgozók kifizetetlen követelése mintegy bruttó 1,5 milliárd forint, a belföldi munkaviszony alapján fizetendő összes elismert járandóság 5,5 milliárd forint munkavállalói követelés, ehhez 2,7 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség tartozik, a pilóták által igényelt többletkövetelés mintegy 1,7 milliárd forint, amelyhez 0,7 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség tartozik.

(A bérkövetelés nagysága kitartóan emelkedik. Még idén júliusban ennél némileg kisebb összegről számolt be a miniszter. Az akkori állás szerint a Malév Zrt. f. a. volt dolgozói teljes követelésének összege − a felmondási idő, a végkielégítések és a szabadságok megváltása − a járulékokkal együtt mintegy 7,3 milliárd forint, melyből 1,74 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség. Júniusban pedig ezt az összeget még csupán 6 milliárd forintra becsülte a fejlesztési tárca.)

Túl sokan vannak a limit felett

A Bérgarancia alapból 2012. szeptember 30-ig járó juttatásokkal együtt 959 embernek összesen 940,7 millió forintot igényelt a felszámoló. A járandóságát azért csak 64 ember kapta meg teljesen, mert követelésük alacsonyabb volt, mint az alap egyéni limitje (az egyéni limit vezető állású munkavállalóknál bruttó 186 ezer forint, beosztottaknál 1,013 millió forint). További 884 fő elérte az egyéni limitet, azt meg is kapták, ám az e fölötti követelések kifizetésére nem került sor. Emellett 11 munkavállaló aktuális követelése még nem érte el a bérgarancia egyéni Iimitjét.

A felszámolás jelenlegi állása szerint - a felszámolóbiztos tájékoztatása szerint - a dolgozói követelések teljes kifizetésére a cég vagyona nem nyújt fedezetet - tette hozzá a miniszter.