Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlamentből 2010-ben kiszorult liberális párt több száz millió forint adósságot halmozott fel, ezért került végrehajtás alá összesen 26 ingatlanjuk. Lázár János kancelláriaminiszter tavaly márciusban számolt be róla, hogy addig az SZDSZ 14 ingatlanját értékesítették összesen 211 millió forintért, s további 12 ingatlan vár eladásra, becsült értékük akkor 329 millió forint volt. Azóta sem sikerült eladni őket, az egykori kormánypárt tartozása így megközelítőleg 500 millió forint. A Miniszterelnökség szerint a közeljövőben várható a még el nem kelt 12 ingatlan árverésének kitűzése.

Az SZDSZ - más parlamenti pártokhoz hasonlóan - 2008-ban vett fel hitelt az MFB Zrt.-től ingatlanvásárlásra. A pártnak a pénzintézet csaknem 415 millió forintot folyósított állami kezességvállalással, ám a liberálisok szinte egyáltalán nem törlesztették a kölcsönt - írta a lap. Az MFB 2010 végén mondta fel a nem fizető párt szerződését, ezután került végrehajtás alá a 26 ingatlan.

A tartozások ügyében nyomozás is indult különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészség legutóbb szeptember 23-ig hosszabbította meg az eljárás határidejét. Az ügyet egyszer már lezárta a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség felülbírálta a megszüntető határozatot tavaly áprilisban, ugyanis úgy találták, a nyomozás lezárása idő előtti és megalapozatlan volt.

A Fővárosi Törvényszék 2014 szeptemberében állapította meg a Szabad Demokraták Szövetségének megszűnését.