Az úgynevezett hótörést az okozta, hogy a hó ráfagyott az éppen lombosodó fákra, és a fiatal ágak nem bírták a jég súlyát. A jelenség elsősorban a Bükk hegység 450 méter feletti régióját érintette.

Mára az utak és a turistaútvonalak is járhatóak, az erdő azonban még sokáig viselni fogja a hótörés nyomait. A Bükk hegység keleti részén gazdálkodó Északerdő Zrt. területén több mint százezer köbméternyi faanyag sérült meg, ami több százmillió forint kárt jelent.

A kidőlt fákat igyekszünk összetermelni, tehát a károk felszámolását elkezdtük. Magyarországon egy erdőterületről sem szabad egyetlen fát sem hatósági engedély nélkül kitermelni. A kárfelmérést sem tudtuk csak folyamatában végezni, ahol elvégeztük a kárfelmérést, utána mentünk tovább. Lépésenként adtuk be a hatóság felé a kérelmeinket arra vonatkozóan, hogy a fákat összetermelhessük - mondta Tajnai Róbert erdészeti igazgató a HírTV-nek.

A Bükk hegység a Bükki Nemzeti Park védett, és fokozottan védett természetvédelmi területének minősül, ezért sem az Északerdő, sem az Egererdő Zrt. nem végezhet fakitermelést az engedélyük nélkül. Így, bár a kidőlt fák nagy részét hasznosítani lehetne, a nemzeti park több esetben mégsem járul hozzá a gazdálkodáshoz.