BUX
38643

Még mindig magas a hiány

Az első hét hónapban az előirányzottnak 114,6 százalékára rúg a hiány.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 17:07

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - július havi egyenlege 36,1 milliárd forintos szufficitet mutat - ezen belül a központi költségvetés 9 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 31,7 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,6 milliárd forintos deficittel zártak - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi egyenlege az év első hét hónapjában 997,5 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 114,6 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 88,1 százalékát tette ki. A központi költségvetés hiánya a tavaly július végi 95,4 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 121,1 százalékát teszi ki.

A főbb adónemek - a társasági adó, a személyi jövedelemadó és jövedéki adó - bevételei elmaradtak a tavaly júliusi szinttől, a bevételi elmaradásokat azonban részben kompenzálta az áfa bevételek többlete. A jelentős egyenlegjavulás a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál következett be, amelyet az elmúlt évi júliusihoz viszonyított 29 milliárd forintos bevétel növekmény és 54 milliárd forintos kiadás visszaesés okozott.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai esetében a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva a nyugdíj kiadások alakultak magasabb összegben. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a járulék és hozzájárulás jellegű bevételek mintegy 18 milliárd forinttal csökkentek és az emellett javuló egyenleget a nagyobb összegű központi költségvetési támogatások okozták.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenleg javulását a Munkaerőpiaci Alapnál a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulások befizetése okozta, mert a kiadások üteme a szokásos szinten alakult.