Még mindig nem fizették ki a beszállítókat a közintézmények

Január végén gyakorlatilag a decemberivel megegyezően, 98 milliárd forintot tett ki az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozása, amelyből 43 milliárd forint a 60 napon túl lejárt állomány - derül ki a Magyar Államkincstár honlapjáról. A kifizetetlen számlákkal változatlanul az emberi erőforrás tárca áll az élen, csaknem pontosan a decemberivel azonos, 78 milliárd forinttal, amelyet lényegében továbbra is a mintegy 90 egészségügyi intézmény és a betegellátásban részt vevő egyetemek hoztak össze.
Napi.hu, 2015. február 19. csütörtök, 17:41
Fotó: Napi.hu

A részletes adatok szerint a kórházak adóssága januárban, a szokásos, átlagosan egy havi finanszírozási összeggel növekvő trenddel szemben - kisebb növekedések és csökkenések kivételével - érdemben nem változott a decemberihez képest, azaz a beszállítóknak továbbra is várni kell a kifizetésekre. Egyedül az Országos Onkológiai Intézetnél mutattak ki számottevő, több mint egymilliárdos adósságcsökkenést.

A Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen a decemberi kétmilliárdos illetve 800 milliós csökkenés után, újra mintegy 300 millióval nőtt a tartozás, és a Gyemszi adósságállománya is megugrott 372 millió forintról 654 millió forintra, vélhetően a megszüntetés, átszervezés kapcsán felmerülő végkielégítések miatt. A legnagyobb adósságot az MH Egészségügyi Központ, azaz a Honvédkórház görgeti maga előtt 4,075 milliárd forinttal, igaz ez csaknem 200 millió forintos tartozáscsökkenés eredménye.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Boka, 2015.02.19 19:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html