Ez egy egyéni képviselői indítvány, ám korábban világosan beszéltem - egy interjúban februárban korrektül elmondtam, hogy milyen törvényjavaslatot nyújtok be a parlamentben. Abban elmondtam, hogy 10 százalékos árrésre van szükség dohány-kiskereskedelemben, így senkit nem érhet meglepetésként a mostani törvényjavaslat - mondta Lázár János miniszterelnökségi államtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. (Korábbi számítások szerint a 10 százalékos árrés mintegy 130 forintos fogyasztóiár-növekedést eredményezhet, így a 12 százalékos már közel 160 forintot jelenthet, ami  közel 1000 forintos dobozonkénti átlagárat eredményez majd.)

Mint ismert, a trafikkoncessziók elosztása után nyújtotta be a miniszterelnökségi államtitkár azt a képviselői indítvány, amely tíz százalékra emelné a monopolizált dohánytrafikok kiskereskedelemi árrését. Lázár elmondta, hogy a 10 százalékból a parlamenti vita során könnyen lehet 12 százalék - ugyanis Orbán Viktor ezt szeretné és Lázár jelezte, hogy a Fidesz-frakció részére a miniszterelnöki véleményt fogja közvetíteni. Amint arra korábbi cikkünkben rámutattunk, az árrésemelés minden bizonnyal a cigaretta fogyasztói árának emelkedésével jár majd. Az "átlagcigaretta" árszerkezetét az alábbi ábra mutatja:

Kép: Napi Gazdaság

Amikor van tízezer vesztes és ötezer nyertes, akkor a tízezer vesztes megsértődik, e sérelemnek a politikai pártok teret adnak. Nem tudom garantálni, hogy a még állva maradt koncessziókon kizárólag MSZP-s vagy fideszes képviselők fognak nyerni - mondta Lázár, majd hozzátette: nem tudom ki nyert trafikkoncessziót, mert nem volt időm megnézni a listát. Nem is fogom megnézni a listát, mert csak az irigységfaktorról szól.

Lázár János szerint a trafiktörvény kizárólag a fiatalok megvédésről és dohányzás elleni harcról szól. Hozzátette: ő oly mértékben antidohányos, hogy szíve szerint egyetlen trafik sem működhetne. Ugyanakkor vérzett a szíve a trafikokért, mondván klasszikus ilyen üzlet alig pár száz létezik ma már, a 44 ezer dohányelárusító hely többsége más boltokban működött. Lázár optimista: szerinte nem fog dohány ára emelkedni, nem nő a feketekereskedelem, ám csökken a dohányzók száma.