Még nagyobb szigor jön az utakon

Súlyos büntetéseket kaphatnak az utak mellett óriásplakátokat elhelyező telektulajdonosok. A kamionos cégek is számíthatnak akár 800 ezer forintos büntetésekre, ha túlsúlyos járművekkel fuvaroznak.
Papp Zsolt, 2017. április 10. hétfő, 14:43
Fotó: Napi.hu

Szorgalmas Magyarország kormánya, hiszen a jelek szerint vasárnap is készülnek új törvénytervezetek. A kormany.hu-n tegnap megjelent vagy fél tucat új jogszabálytervezet. Ezek közül is kiemelkedik Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 47 oldalas közlekedési salátatörvénye, amely számos ponton szigorítást hoz a jelenlegi szabályokhoz képest az utak mentén.

A kormány körülbelül két éve ismerte fel, hogy nagy veszély leselkedik a közutak mentén az autósokra a reklámtáblák miatt. Érdekes mód korábban ezek nem okoztak problémát, ám akkor világosodott meg a kormány, amikor a plakátpiac nagy része (már) nem baráti vállalkozók kezében vannak. Amint baráti vállalkozók kezébe került a piac egy része, azonnal puhultak a szabályok.

A telektulajdonos fizetne

A 2015-ben született szabályozás megtiltotta a lakott területen kívüli közutak mellett az óriásplakátok elhelyezést, hisz azok -  többek között a kormányzati hirdetések -  elvonhatják az autósok figyelmét. Ám maradt egy lyuk a jogszabályon: nem lehet szankcionálni a renitens plakáthely-kiadókat. Ez most véget vett. A kormány elé kerülő javaslat 100-500 ezer forint közötti - akár ismételhető - bírság kiszabását tenné lehetővé. A büntetést az a telektulajdonos fizetné, akinek a földjén található a tiltott reklámtábla.

Teherautósok figyelem!

Az elmúlt években "útlezárások nőttek ki a földből" több autópályán és közúton, jelezve, hogy több mint 20 milliárd forintból épülnek a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer állomásai. Ezek az automata érzékelők az út burkolatába építve mérik a kamionok súlyát, és azt az útdíjfizetésre is használt kamerarendszerrel összekapcsolva vaskos büntetések kiszabására használnák.

Súlyosabb büntetések jönnek

Ugyanakkor nagyon macerás és balesetveszélyes ezeket a kamionokat személyesen ellenőrizni, ezért a túlsúlyos járműveket is a már jól bevált közigazgatási bírsággal sújtanák, az objektív felelősség rendszerében, így mindent a számítógépek intéznének. Az objektív felelősség rendszerében 10 ezer és 300 ezer forint közötti bírságokat lehet ma kiszabni. Ám a túlsúlyos járművek esetében új tarifát hoznak létre: minimum 100, de akár 800 ezer forintos büntetést is fizethet a túlsúlyos kamion tulajdonosa, üzembentartója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2017.04.11 11:26

Nem akarok belevau, de már közel 20 éve le vannak szabályozva az út menti plakátok, és a komplex törvény is 2011 januárjában lépett hatályba, most csak pontosítottak.
...persze ha nem a tényközlés volt a cél, csak újabb fikázási lehetőség, akkor elnézést, hogy belezavartam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

emeno, 2017.04.11 11:08

@bakcsubakka: Egyelőre a kormány is használja ezeket az Állítsuk meg... plakátjaihoz. De mára eljutottak oda, hogy a legtöbb médiumaz ő kezükben van, tehát ha megtiltják az óriásplakátolást (meg a Tecsó, Ósön reklámújságot!) akkor már csak ők fognak tudni propagandát nyomatni az újságjaikban, tévéikben. Ilyen egyszerű!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakcsubakka, 2017.04.10 18:01

Mi a jóságos Isten folyik itt?
Amikor tavaly az egész ország kékbe borult a kormány " TUDTA? " plakátjaitól,akkor minden rendben volt az utak melletti óriásplakátokkal ?
Most,hogy megjelentek a " TI DOLGOZTOK,ŐK LOPNAK" plakátok, (egyébként minden betűje igaz) most gyorsan lépni kell. Hitvány csürhe ez én szerintem "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html