Még négy civilszervezet intett be a kormánynak

Nem regisztráltatja magát több külföldről (is) támogatott civil szervezet a bíróságon, mert karaténnak és kirekesztésnek érzik az előírást - írta meg a 444.
Szabó Dániel, 2017. július 12. szerda, 10:55
Fotó: Istockphoto

Miután a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és K-Monitor bejelentette, hogy bojkottálja a kormány által júniusban új civil törvény, további  szervezetek döntöttek úgy, hogy nem regisztráltatják magukat. A roma integrációval foglalkozó Autonómia Alapítvány, a helyi közösségeket fejlesztő Civil Kollégium Alapítvány, a drogpolitikával és a a hátrányos helyzetű csoportok kirekesztésével foglalkozó Jogriporter Alapítvány és a környezetvédelemmel és más civil szervezetekkel foglalkozó Ökotárs Alapítvány is dacol a jogszabállyal.

A portál szerint azzal indokolják a lépésüket, hogy a törvény is "egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával."

A jogszabály szerint ugyanis minden szervezetnek fel kellene magát címkéznie, amely évi 7,3 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesült. A "külföldről támogatott" billogot pedig a kommunikációjukban is meg kell jeleníteniük. A civil szervezetek regisztrációjának határideje a törvény szerint szerdán jár le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2017.07.12 17:21

@gyurta: "Minden civil szervezet kap innen onnan támogatást, akár én is adhatok nekik néhány 10 milliót, svájci frankban, ettől még civilek. De ha a kormány teszi ezt azonnal vége a civil jellegnek."

Ez egyértelmű. De mi van ha valaki aki kormányközeli vagy ellenzék-közeli ad pénzt. Vagy mondjuk átcsatornázza egy külföldi civil szervezeten a lóvét? Vagy valaki aki nagyon gazdag és szimpatizál egy pártal úgy segíti a pártot hogy nem közvetlenűl a pártot hanem olyan civil szervezeteket hoz létre támogat akik a kívánt politikai érőt propagálják vagy/és a másik felet támadják. Cserébe hatalomra jutáskor a párt szállítja az igért "jóságot" .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.07.12 17:11

@lomb: Bocsánat! A mondat helyesen: A prostituáltak NEM fedik fel szívesen kuncsaftjaik kilétét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.12 16:46

@lomb:
Minden civil szervezet kap innen onnan támogatást, akár én is adhatok nekik néhány 10 milliót, svájci frankban, ettől még civilek. De ha a kormány teszi ezt azonnal vége a civil jellegnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.07.12 16:39

A kommunikációjukban jogállamiságot követelő álcivilek tesznek a jogállamiságra!
Nem kötelezi senki arra ezen álcivileket, hogy nálunk tevékenykedjenek. Ha az országban akarnak működni, akkor be kell tartaniuk a törvényeket. Ha önkényesen nem tartják be a jogszabályokat, akkor anarchisták, a meglévő rend felbomlasztásának eszközei - megjegyzem, ezt várják tőlük kitartóik.
Ha anarchisták, akkor a törvényes hatalomnak joga és kötelezettsége véget vetni, beszüntetni tevékenységüket és a törvénysértésük súlyának megfelelően személyi büntetéseket is kiszabni.

Egyébiránt megértem őket! A prostituáltak sem fedik fel szívesen kuncsaftjaik kilétét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2017.07.12 15:23

@pastorius: @pastorius: Mért rossz a törvény? mert regisztrálni kell?
Minden vállalkozásnak kell!
Minden horgász vadász autóvezető stb regisztrálnia kell magát. Minden 2,5 millió forint feltetteti kp-s kifizetést be kell jelenteni a NAV hoz.
Sőt minden esetben amikor EU-s pénzből fejleszt valaki azt KI KELL PLAKÁTOLNI! ÖSSZEG FELTŰNTETÉSE MELETT!
Micsoda szörnyűség!

Arról van szó hogy akit kizárólag csak soros finanszíroz vagy (többnyire) most már nehezebben tudja megjátszani hogy civil. Ők igazából párt és/vagy lobby szervezetek akik a finanszírozó ideológiáját utasításait követik. Ugyanis senki sem ad ennyi pénz elvárások nélkül. Nem függetlenek így nem lehetnek objektívak sem azokban a társadalmi ügyekben amikben eljárnak.
Én sokkal messzebb mennék! Minden adományozót támogatót összeghatár felett kötelezően fel kellene tüntetni.
Nem viselheti a civil szervezet jelzőt és adómentességet aki politikai célokat akar megvalósítani. Mert az valójában egy pártszervezet.
Nem viselheti a civil szervezet jelzőt és adómentességet aki gazdasági / politikai(törvény módosítás) stb célokért PÉNZÉRT politikai agitációt folytat, politikusokat keres meg kampányukat támogat, szavazatra buzdít, politikai tüntetéseket szervez. Mert ők valójában lobby szervezetek!
Amely szervezet embereket hoz át a határon az embercsempész. Függetlenül a motivációjától ami lehet pénz vagy akár meggyőződés(nyitott határok).
Amely szervezet kábítószer terjedését használatát behozatalát segíti az kábítószer terjesztő -csempész szervezet. Függetlenül a motivációjától, ami lehet pénz de lehet meggyőződés is(drog legalizáció).

NGO (non-govermental org) nem végezhet kormányzati munkát. Nem hozhatnak törvényeket nem legitimálhat cselekedeteket. Nem írhat felül már meglévő törvényeket.Nem búzdíthat a meglévő törvények be nem tartására. Nem végezhet titkosszolgálati munkát(politikusok megfigyelése adatgyűjtés, listázás) nem szervezkedhet a meglévő államrendet ellen, nem vehet részt közvetlenül a politikában nem pénzelhet politikusokat közvetlenül, közvetett módon. Nyilatkozatait érintettségének feltárásával együtt tehetik csak meg( sajtó nyilatkozat valaki ellen mellett csak a támogatók feltüntetése mellett legyen lehetséges.)
Ha megszegi akkor pénzbüntetés, felszámolás vagy átminősítés politikai szervezetté vagy lobbista szervezetté annak minden kötelezettségével együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html