Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy lezárt útszakaszok találhatók Tardos és Bikol, Naszály és Grébicspuszta, Kocs és Nagyigmánd, Tata és Kömlőd, Bakonysárkány és Kisbér, az M1-es autópálya és Bana közötti mellékúton, Lábatlan térségében, valamint a szőnyi bekötőúton. A Magyar Közút szakemberei és munkagépei éjjel és reggel is folyamatosan dolgoztak a járhatatlan utak felszabadításán.

A fő- és mellékutakon a közlekedők jégbordákkal, hóbordákkal találkozhatnak Tatabánya és Kisbér térségében. Az előrejelzések szerint több megyében is ónos eső hullhat és erős széllökésekre kell számítani Tatabánya tájékán, így ezeken a területeken is érdemes óvatosabban vezetni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap kora este azt közölte, hogy Komárom-Esztergom megyében 13, a korábbi hófúvások miatt járhatatlanná vált mellékút felszabadításán dolgoznak.

Szabolcsban még küzdenek

Az OKF szóvivője, Petróczi Tímea ugyanakkor elmondta: a katasztrófavédelem, a honvédség és az áramszolgáltató minden rendelkezésre álló erővel az áramellátás helyreállításán dolgozik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A helyzet rendezése érdekében változatlanul működik a Kossa György dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő vezette országos operatív törzs, vasárnap este pedig a megyébe érkezett a Hunor mentőcsapat is, amely felszerelésével és speciális tudásával segíti az áramellátási zavarok megszüntetéséért folytatott munkát - tette hozzá.

Az operatív törzs vasárnapi ülésén meghatározták azokat a feladatokat, amelyek a gyors helyreállításhoz, a károk felszámolásához szükségesek, valamint pontosították azt is, milyen módon és ütemezésben juttassák a helyszínre a sérült távvezetékoszlopok cseréjéhez kellő betonoszlopokat az E.ON nyíregyházi telephelyéről - ismertette az őrnagy.
Az elektromos hálózat mielőbbi helyreállítása érdekében a mentőszervezet és az áramszolgáltató közös munkacsoportot alakított - tette hozzá Petróczi Tímea. A Magyar Honvédség emellett meleg étel osztásával segíti a rászorultakat, hat lánctalpas járművével pedig az áramszolgáltató munkáját támogatja.

Az áramszolgáltató hétfő délelőtti közlése szerint 43 szabolcsi település 16 293 fogyasztói helyén még mindig nincs áramszolgáltatás a vezetékszakadások, oszlop- és szigetelőtörések miatt. Az áramszünet miatt tizenhat megyei település huszonhárom oktatási-nevelési intézményében rendeltek el ideiglenes tanítási szünetet az önkormányzatok.