A csehek az országuk gazdasági helyzetével, míg a magyarok a sajátjukkal kapcsolatban mondták a másik három visegrádi ország lakosaihoz képest nagyobb arányban, hogy rossz a helyzet és változást sem remélnek a következő egy évben. A magyarok ráadásul anyagi helyzetük romlását is prognosztizálják - derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett Tárki-kutatás legfrissebb eredményeiből.

Tízből két lengyel jónak és további négy átlagosnak tartja országának jelenlegi gazdasági helyzetét. Ebben jelentősen eltér a másik három visegrádi országtól, hiszen azokban átlagosan tízből összesen hárman vannak, akik jónak vagy átlagosnak vélik a gazdasági helyzetet és a többségben azok vannak, akik szerint az inkább rossznak mondható.

A lengyelek körében a többség úgy véli, hogy a következő egy évben nem lesz változás az ország gazdasági helyzetét illetően és csak 18 százaléknyian vannak azok, akik a gazdasági helyzet romlását prognosztizálják. A csehek, a lengyelek és mi magyarok viszont ennél nagyobb arányban (rendre 36-36-38 százalék) jósoljuk az ország gazdasági helyzetének romlását a következő 12 hónapban. Ezen három visegrádi országban a többség az ország (alapvetően rossz) helyzetének változatlanságával számol.

A négy közép-európai ország lakosainak saját anyagi helyzetükről alkotott véleménye azonban már különbözik a saját ország jelenlegi és jövőbeni helyzetének értékelésétől. A csehek, a lengyelek és a szlovákok esetében egy pozitívabb jelenlegi és jövőbeni képet láthatunk, a magyarok esetében már többen vannak a pesszimisták.

Rajtunk kívül a többi ország lakosai a jelenlegi anyagi helyzetüket tízből nyolcan-kilencen jónak vagy átlagosnak tartják, míg nálunk ugyanezt öten mondják magukról. A rossz anyagi helyzetről nálunk kétszer-háromszor annyian számoltak be, mint a cseheknél, lengyeleknél vagy a szlovákoknál.

A lengyelek (akárcsak országuk gazdasági helyzetével kapcsolatban) a saját anyagi helyzetük változatlanságára számítanak a következő egy évben, akik viszont változást prognosztizálnak, azok is inkább pozitív irányban érzik elmozdulni azt. A csehek és a szlovákok többsége szintén a változatlanságra szavaz, azonban körükben az állapot romlását többen vélik, mint annak javulását. A legnagyobb arányban pedig a magyarok szerint fog az alapvetően sem fényes anyagi helyzet (tovább) romlani: tízből négyen gondolják így.