Az inflációs folyamatok segítik a jegybank törekvését, ugyanis szeptemberben újra negatív tartományba csúszott a fogyasztói árindex (-0,4 százalék év/év alapon). A következő hónapokban is nyomott maradhat az infláció - állapította meg Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője.

Várakozásaik szerint folyamatosan emelkedve érheti el decemberbe akár a 1,5 százalékot, mellyel együtt az éves átlagos infláció 0 százalék körül alakulhat. A maginfláció sem mutatott jelentős elmozdulást, április óta az 1,2 százaléktól nem sikerült érdemben elszakadni. A 3 százalékos inflációs célt csak 2017 második felében érhetjük el.

A prognoszták szerint a nemzetközi környezetet szintén támogatja a laza monetáris kondíciók hosszabb távon történő fenntartását. A küszöbön álló Fed-kamatemelés időpontja továbbra is bizonytalan. Az amerikai kamatemelés áttolódhat jövő évre, lehetséges, hogy csak tavasszal szigorítanak a döntéshozók. Az ECB laza monetáris politikája pedig még jó ideig maradhat, a kötvényvásárlási programot pedig bővíthetik. Ennek megfelelően arra számítunk, hogy az MNB monetáris tanácsa (MT) hosszú távon tarthatja a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamatot, legalább 2016 végéig - véli az Erste elemzői.

Mivel a 3 százalékos inflációs cél elérése 2017 előtt nem várható, 2016 végéig nem számítunk a kamatok változására - fogalmazott - Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A szakember szerint a kamatok huzamosabb ideig alacsonyan tartását támogathatja a külső sérülékenység markáns csökkenése, a kockázati megítélés és a hitelbesorolás várható javulása is. Így a jövő év végéig 1,35 százalék maradhat, 2017 végére pedig 2,5-2,75 százalék közé emelkedhet az alapkamat, azonban erősödnek a lefelé mutató kockázatok.

Ha a jelenlegi eurózónás importált trendek nem javulnak és nem lesz jelentős felpattanás az olajárban, akkor a decemberi Inflációs jelentős meglepetést okozhat a piacon - véli Kiss Mónika, az Equilor Zrt. vezető elemzője. Ha a 2016-os és a 2017-es inflációs prognózisokat alacsonyan határozzák meg, újabb kamatcsökkentési spekuláció indulhat meg. Bár az ECB lazítása folytatódik 2016 végéig, a szigorítási ciklus megindulhat a közeljövőben az Egyesült Államokban, nehéz helyzet elé állítva az MT-t.

A külföldiek kezében levő magyar állampapírok állománya tovább csökkent, miközben az átlagos hátralévő futamidő emelkedett. A kockázatvállalásra okot adhat, hogy a Moody's november 6-án, a Fitch Ratings november 20-án frissíti a magyar minősítését. A mai döntést követően nem várok változást a forint árfolyamában - tette hozzá Kiss.