Orbán Viktor rendkívüli bejelentése után, a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel csökkentik a magyar családok fűtési költségeit. Már mintegy 3,2 millió földgázfogyasztó háztartás, és pár százezer távhőt használó felhasználó esetében a Nemzeti Közművek Zrt. már jóvá is írta a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés összegét. Az erről szóló írásos tájékoztatások kiküldése is megkezdődött.

Az eredeti kedvezményezetti kör a gáz- és távhő-ügyfelekre vonatkozott. amely a kormány becslései szerint 3,4 millió háztartásról lehet szó. A kormány viszont megvizsgálta, hogy hány település lehet, ahol nincsen gázfűtés. Ez a szám nagyjából 300 lehet a becslések szerint, mint kistelepülések -  mondta el Lázár János.

Mivel így nem mindenki részesül a rendkívüli hideggel indokolt jóváírásból, most megpróbálnak valamilyen módot találni arra, hogy miként segíthetnének a más módon fűtőket. A következő napokban döntenek arról, hogy mit kapnak. További részleteket egyelőre nem közölt a miniszter. Annyit hangsúlyozott, hogy nemcsak a tűzifát használókat támogatnák.

A fotó forrása: MTVA.