Az eredeti elképzelésekkel szemben magasabb lélekszámnál húzhatják meg azt a határt, amely alatt az államnak automatikusan át kell vennie az iskolák fenntartását, így több oktatási intézmény kerülhet állami kézbe - idézi a Magyar Nemzetet az Origo. A lap szerint a múlt heti, kétnapos kormányülésen újra napirendre kerültek a köznevelési kérdések: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár tájékoztatta a kabinet tagjait az iskolák állami átvételével kapcsolatos helyzetről.

Korábban több fideszes országgyűlési képviselő - egyben kistelepülési polgármester - kezdeményezte a kormánypárti frakcióban, hogy a kormány által elfogadott főszabállyal szemben ne három-, hanem öt- vagy hétezer fős lélekszámnál húzzák meg a fenntartási határt - írja a lap. Ötezres határral számolva ez azt jelenti, hogy nagyjából 2700 településen az állam, mintegy 400-on pedig az önkormányzat gondoskodhatna az iskolák működtetéséről.

A korábbi tervek szerint 2013-tól a háromezer fős lélekszám alatti települések iskoláit működtethetné, míg az efölötti településeké önkormányzati kézben maradnának. Ám erről a jogról az önkormányzatok lemondhatnak.