A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának 2011-es pályázataira 600 millió forint áll rendelkezésre, ebből az összegből 16 kutató alapíthat önálló kutatócsoportot - jelentette be Pálinkás József elnök. Így az eddigi nyertesekkel együtt már 28 fiatal tudós folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a programból elnyert összesen 1,1 milliárd forint támogatásból.

Idén az egyetemekre is kiterjesztették a programot. A kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak: az elsőben kezdő, ígéretes kutatócsoport-vezetők jelentkezhettek, a másodikban nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, professzori kiválóságú kutatók pályázatait várták.

A nyertesek számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást. Ezt követően az akadémia elnöke a kutatócsoportot és annak vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport vezetőjének határozatlan idejű alkalmazásáról. A résztvevőknek törekedniük kell arra is, hogy a támogatást kiegészítsék más kutatás-finanszírozási forrásokból.

 

Az idei győztesek
NévFoglalkozásÉletkor (év)
Akadémiai kutatóintézetekbe
Makara Juditkutatóorvos37
Szüts Dávidmolekuláris biológus37
Báldi Andrásökológus46
Domokos Péterfizikus41
Kovács Tamás Györgyfizikus45
Surányi Balázsnyelvész36
Bányai Krisztiánvirológus35
Egyetemekre
Reglődi Dórakutatóorvos, anatómus42
Bíró Tamáskutatóorvos43
Zaránd Gergelyfizikus42
Derényi Imrefizikus40
Geiszt Miklóskutatóorvos42
Fekete Andreagyermekgyógyász36
Ősi Attilapaleontológus31
Martinek Tamásvegyész38
Kovács Mihálybiokémikus36
Forrás: MTA