BUX
38837

Még több módosító várható a büdzséhez

Jövő kedden szavaz a parlament a 2011. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról; a parlament honlapján megjelent a lista a kormány által támogatott módosításokról, de a keddi tárgyalási menetrendben szerepel, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottság még aznap is készít újabb módosító indítványokat.

MTI-Eco, 2010. december 3. péntek, 19:41

A céltartalékból a kormány átcsoportosíthat pénzt a költségvetési szerveknél foglalkoztatottaknak - jogszabály alapján - járó többlet személyi juttatásokra. A cél az, hogy a nettó keresetek ne csökkenjenek ebben a szférában. Ennek forrása az a 33,9 milliárd forint, amely a céltartalék "különféle kifizetések" rovatában szerepel, és amelynek eredeti összege 12 milliárd forint volt.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés. Ezt a módosítás megemeli 80 milliárd forinttal. A különbséget több tételből állítja össze több módosító javaslat. Ezek közé tartozik, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság a bevételeiből nem 6,3 milliárd, hanem 17,6 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának a támogatása 4,8 milliárdról 680 millió forintra csökken. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 14,2 milliárdjából 8,7 milliárd forintot von el a módosítás. A Földmérési és Távérzékelési Intézet közel 23 milliárd forintjából 1,5 milliárd marad. A Regionális Munkaügyi Központok mint költségvetési címcsoport megszűnik, a maga 19 milliárdos támogatásával együtt. A Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 5,8 milliárd forintos támogatása 1,5 milliárdra csökken. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 3 milliárdos támogatásából 2,2 milliárdot von el a módosítása. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és intézményei támogatása 15 milliárdról 5,4 milliárd forintra csökken. Az intézményi beruházásokból az igazgatási szervekre jutó 16,4 milliárd forint 5,6 milliárdra csökken. Az egészségbiztosítási költségvetési szervek központi hivatalára szánt 16,6 milliárdból 10,5 milliárd forint lett. Az igazgatási szervektől pedig mind a 2 milliárdot megvonja a módosítás, és elveszi a dologi kiadások 2,5 milliárdját is.

Kikerül a költségvetésből az az előírás, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 9,3 milliárd forintot köteles befizetni a bevételeiből a központi költségvetésnek, illetve a hatóság teljes 22,1 milliárdos költségvetése is törlésre került. Ennek indoka, hogy azt külön törvény tartalmazza.

A villamos energia törvény szerinti szénipari szerkezetátalakítási támogatás a kilowattóránként 0,23 forintról 0,19 forintra csökken.

A Költségvetési Tanács titkárságának jövő évi működtetésére előirányzott 835,5 millió forintból 10 millió marad.

A bíróságok 3 milliárdot kapnak az eljárások gyorsítására.

A helyi önkormányzatok az üdülőhelyi feladatokra további 2,6 milliárd - összesen 8 milliárd - forintot kapnak.

Új tétel lett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon belül a roma ösztöndíj program, amelyre 1 milliárd 125,5 millió forintot ad egy - kormány által támogatott - módosítás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium fejezet kiegészül a nemzetközi befektetéseket támogató célcsoporttal, amelyre 1,8 milliárd forint kerül. Az idegenforgalom támogatására pedig új alcím létesül 400 millió forinttal.

A magyar film támogatására előirányzott 2 milliárd forint a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átkerül a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. A Nemzeti Erőforrás minisztériumnál is megjelenik új tételként a filmek gyártásának a támogatása, 800 millió forinttal. Ugyanakkor a Nemzeti Kulturális Alap 800 milliós támogatása törlésre kerül.

A beruházások ösztönzésére szánt célelőirányzat 15,3 milliárdról 13,5 milliárd forintra csökken.

Új tételként kerül be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetbe a lakóépületek és környezetük felújításának a támogatása 3 milliárd 363 millió forinttal. Ugyanitt jelenik meg új tételként a Puskás Ferenc Stadion integrált rekonstrukciója 500 millió forinttal.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetében az egyéb kulturális intézmények támogatása 1 milliárd forinttal 2,6 milliárdra csökken. Az egyéb oktatási intézményektől pedig 2,4 milliárdot von meg a módosítás, így azoknak csak 659 millió forint marad. Ugyancsak ennél a minisztériumnál jelenik meg három új tétel: a Lakitelek Népfőiskola 330 millió, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 300 millió, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft. pedig 350 millió forint támogatást kap.

A kiemelt nemzetközi sportesemények támogatására szolgáló 4,9 milliárd forint törlésre került. Ugyanakkor a sportági szakszövetségek az akadémiai rendszer kialakítására, valamint az MLSZ utánpótlás-nevelésre 2,2 milliárd forintot kapnak. Az MLSZ a sportlétesítmények biztonságának fejlesztésére 960 millió forintot kap.

A Magyar Tudományos Akadémia létrehozta a Lendület Programot, amelynek célja a nemzetközileg is elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató tehetséges fiatal kutatók hazahozatala. Az erre eredetileg szánt 887 millió forint 202 millióval emelkedik.

A terv szerint a 362 milliárd forintos társasági adóbevétel 325,1 millió forinttal emelkedik. A játékadóból származó bevétel 48,5 milliárd forintról 51,3 milliárdra nő. Az áfabevétel 3 milliárd forinttal, 2.501 milliárdra növekszik. A személyi jövedelemadóbevétel pedig 4 milliárddal 1.362 milliárd forintra nő.

A központi költségvetési szervek befizetései is emelkednek 11,3 milliárd forinttal egy módosítás nyomán, az új összeg 37,8 milliárd forint. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (ebbe kerülnek a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások) 10,6 milliárd forinttal 88,6 milliárdra bő egy javaslat szerint, míg egy másik, a kormány által szintén támogatott javaslat 440 milliárdot említ.