BUX
38690

Még utalást sem tett Simor a kamatvágásra

Egyetlen javaslat hangzott el az monetáris tanács ülésén - mondta Simor András jegybankelnök a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón. Az érvelés hasonló mint egy hónappal ezelőtt, a kedvező infláció sem lepte meg az MNB-t és utalást sem tettek egy jövőbeni kamatvágásra.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 16:14

A jegybanki monetáris tanács (MT) változatlanul hagyta az alapkamatot, egyetlen javaslat volt, ami egyhangú támogatást kapott - mondta Simor András jegybankelnök a keddi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón. A döntés előtt ugyan senki sem vonta kétségbe, hogy tartja az MNB az alapkamatot, de volt rá némi esély, hogy valami utalást tesz az elnök egy esetleges enyhítésre vagy más fényben értékeli az inflációs adatokat mint korábban.

Biztató Orbán határozottsága
A részletes GDP adatok hiányában még nem lehet kijelenteni, hogy mennyire érinti a költségvetést a vártnál gyengébb növekedés, így egyelőre az MNB ebben a kérdésben nem foglal állást. De az biztató, hogy Orbán Viktor határozottan állást foglalt a 2012-es deficitcél és az államadósság csökkentése mellett. Arról, hogy a kormány miképp tervezi a várható lyukakat betömni a költségvetés beterjesztésekor lesz több információnk, de az biztos, hogy nem lesz könnyű feladata a kabinetnek - fogalmazott a jegybankelnök.

Ennek ellenére az MNB elnöke kiemelte: az infláció - ami az elemzők meglepetésére 3,1 százalékra csökkent júliusban - megfelelt a júniusi inflációs jelentés alappályájának, így a jegybankot nem érte meglepetés. A maginflációban ugyan megjelent a nyersanyag árak emelkedése, ám a gyenge belső kereslet és a magas munkanélküliség fegyelmező erővel hat az árazásra. Ennek megfelelően - a korábbi hónapok kommunikációjával összhangban - az MNB szerint 2012 végére teljesülhet a három százalékos inflációs cél, amihez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására.

Óv Simor az árfolyamgáttól
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon az otthonvédő programok segíthetnek-e a fogyasztás élénkülésében Simor András kifejtette: a rövid távú veszélyeket tompíthatja a program, de fontos kérdés, hogy hányan fognak ezzel az eszközzel élni. Az MNB csak annak javasolja ezt a programot, akinek tényleg komoly gondot okoz a havi törlesztőrészletek előteremtése. Az MNB elnökének véleménye szerint a lakosság már előre látja azt a kockázatot, hogy 2014-2015-ben megnőhetnek a törlesztők, ezért nem hiszi Simor, hogy a lakosság azt az összeget - amelyet a program révén most meg tud takarítani - a boltokban költené el.

A reálgazdaság állapotát illetően azonban az MNB-t is meglepte a múlt héten publikált gyenge GDP adat. A növekedés ugyan folytatódhat, de a kibocsátás mindvégig elmarad a potenciálistól, ami dezinflációs hatással jár - fogalmazott Simor. A globális konjunktúra ugyan lassul, de a növekedés forrását továbbra is az exportra termelő ágazatok adják. Egyelőre semmi jel nem mutat a belső fogyasztás élénkülésére, amiben komoly szerepe van a svájci frank erősödésének is - mondta az MNB elnöke.

A pénzügyi piacok elmúlt egy hónapban látott mozgásait értékelve, Simor kiemelte: a rossz befektetői hangulat három okra vezethető vissza. Egyrészt az eurózónás országok szuverén kockázataira, másrészt az USA leminősítésére, valamint a világgazdasági konjunktúra általános romlására. Magyarország megítélése is rosszabb lett július óta, minek oka globális, országspecifikus tényezők nem állnak mögötte - tette hozzá az MNB elnöke.