BUX
38385

Még vizsgálja a magyar médiatörvényt az Európai Bizottság

Az Európai Bizottságban még folyik a magyar médiatörvény elemzése, a munka távolról sem fejeződött be - közölte hétfőn az MTI kérdésére az uniós végrehajtó testület. Kroes EU-biztos hétfő este az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) rendkívüli strasbourgi ülésén tájékoztatást ad az elemző folyamat állásáról.

NAPI, 2011. január 17. hétfő, 15:09

Jonathan Todd, a médiaügyekben illetékes Neelie Kroes EU-biztos szóvivője a bizottság déli sajtótájékoztatóján teljességgel tévesnek nevezte azt a hétfői magyar napilap-értesülést, miszerint az Európai Bizottság rendben lévőnek találta a magyar médiatörvényt, és csak kisebb módosításokat fog javasolni. Todd elmondta, hogy a brüsszeli testület csak a múlt pénteken kapta meg a magyar hatóságoktól az elfogadott törvényszövegről szóló hivatalos értesítést.

A korábban, e hivatalos értesítés előtt Brüsszelbe eljuttatott angol nyelvű törvényszöveg-fordítás abban az értelemben irreleváns, hogy a bizottság csak a hivatalos értesítésben megkapott szövegről alakíthat ki hivatalos álláspontot - tette hozzá.

Megerősítette, hogy Kroes EU-biztos hétfő este az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) rendkívüli strasbourgi ülésén tájékoztatást ad majd az elemző folyamat eddigi állásáról.

A LIBE ülésére meghívták Viviane Reding EU-biztost is, aki az alapvető szabadságjogokkal foglalkozik. Ő azonban lemondta a részvételt, arra hivatkozva, hogy a magyar médiatörvény ügyében az uniós végrehajtó testület részéről Kroes jár el. Kroes volt az, aki még közvetlenül karácsony előtt levélben kért tájékoztatást a magyar törvényről, mert értesülései szerint kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, mennyiben felel meg a jogszabály a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló uniós irányelvnek. Redingnek az ügybe való bekapcsolódását azok szorgalmazzák, akik szerint a magyar médiatörvény nem csupán az említett irányelvet, hanem az alapvető szabadságjogokról szóló, sarkalatos uniós elveket és szabályokat is sérti.

Jonathan Todd most az MTI-nek elmondta: Neelie Kroes biztos hivatala alapvetően a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelv szempontjából elemzi a törvényt, de szerinte elképzelhető, hogy a bizottsági elemzés során más vonatkozások is felmerülnek. Arra a kérdésre, hogy ez utóbbi esetben tervezik-e Reding bevonását az ügybe, a szóvivő azt felelte: "A hídon akkor kell átmenni, amikor ott vagyunk".

Az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő brüsszeli forrás az MTI-nek hétfőn azt mondta: a bizottság várhatóan a törvény számos pontját illetően kíván majd kérdéseket feltenni a magyar félnek. E kérdéseket akár már a közeli napokban is megfogalmazhatják. E forrás szerint még nyitott, hogy a magyar fél e kérdéseket mind meg tudja-e válaszolni kielégítő módon, anélkül, hogy változtatna a törvény szövegén. Az azonban egészen valószínűtlennek látszik, hogy Brüsszel a teljes törvény visszavonására szólítaná fel Budapestet - tette hozzá a forrás.

Az MTI úgy értesült, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki jelen lesz a hétfő esti strasbourgi LIBE-ülésen, külön kétoldalú megbeszélést is folytat majd Neelie Kroes-szal.