Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint az elszámolhatóság mértékét kormányrendelet fogja tartalmazni, amely jelenleg államigazgatási egyeztetés alatt áll.

A felsőoktatási duális képzés elszámolása normatív alapon történik, amelyet az egy hallgatóra vetített napi normatíva és a hallgató vállalatnál töltött gyakorlati napjai számának szorzata képez. A konkrét mértékről még folyik az egyeztetés.

Az NGM a felsőoktatási duális képzéssel kapcsolatban 2015-re 258 millió forint, 2016-ra 1,8 milliárd forint költségvetési bevételkiesést prognosztizált a szakképzési hozzájárulás bevételi előirányzatából.

A szakképzési hozzájárulást a cégek a vonatkozó törvény 2012-es hatályba lépése óta közvetlenül igényelhetik vissza az adóhivataltól. A felsőoktatási duális képzés esetében az első, szeptemberi elszámolás az október 12-ig benyújtandó szakképzési hozzájárulási bevallásban történhet.

Idén 350 vállalat és 1139 hallgató részvételével kalkulált a tárca a felsőfokú duális képzésben. A minisztérium várakozásai szerint a következő években emelkedik a hallgatói és a vállalati létszám is.