Megalakulhat a belgiumi Flandria regionális kormánya

Hárompárti koalíciós megállapodás született, és ennek nyomán megalakulhat a belgiumi Flandria regionális kormánya a május végi választásokat követően - jelentette a helyi sajtó hétfőn az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 30. hétfő, 10:52
Fotó: Pixabay

Májusban az európai uniós választásokkal együtt a regionális parlamentek és a szövetségi törvényhozás tagjairól is szavaztak Belgiumban. Szövetségi szinten és a flamand régióban viszont azóta is ügyvivő kormány van.

A Le Soir című lap azt írta hétfő reggel, hogy a választások után 127 nappal Flandriában is tető alá hozták a megállapodást, amelynek értelmében az eddig is kormányon lévő pártok, a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA), a jobbközép Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), illetve a liberális Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD) lépnek ismét szövetségre.

A flamand kormányt a mintegy 300 oldalas, részletesen kidolgozott tervezet alapján Jan Jambon korábbi szövetségi belügyminiszter fogja vezetni.
A dokumentumot még hivatalosan is jóvá kell hagynia a három párt vezetésének.

Elsőként az apró németajkú közösségben, majd az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban, legutóbb pedig Vallóniában született meg a koalíciós egyezség. Egyes elemzők szerint ugyanakkor a regionális tárgyalások megnehezíthetik a továbblépést a szövetségi kormányalakításban, amelyben egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén.

A belga pártok a 2010-es választás után rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megegyezni. Többek szerint elképzelhető, hogy ez a csúcs most megdőlhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK