Ugyan eddig már két alkalommal is összeült a testület, most végre a részt vevő szervezetek aláírásával hivatalosan is létrejött a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A VKF a megállapodás szerint versenyszférát közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntések előkészítésében közreműködő háromoldalú konzultatív, javaslattevő és véleményező fórum lesz. Számos olyan probléma merül fel, amelynek kezeléséhez a kormány önmagában kevés, és szükség van a versenyszféra szakértőinek tapasztalatára is - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A szervezet tagjai között van a munkaadó oldal képviseletében a VOSZ, az ÁFEOSZ-Coop-KÉSZ, valamint az MGYOSZ. Szakszervezeti oldalról a Liga, a Munkástanácsok és az MSZOSZ számít a tagok közé.

A testület a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács mellett jött létre, annak hatás- és feladatköreit nem érinti az új fórum működése. Amint azt Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop-Kész elnöke, a munkaadói oldal képviseletében elmondta, az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy bizonyos kérdésekben kevesebb ember zárt ajtók mögött hatékonyabban tud tárgyalni és megegyezni, ezért is szorgalmazták a versenyszféra külön érdekegyeztető fórumát. Gaskó István, a Liga elnöke szerint azért is lehet hatékonyabb a VKF-en belüli érdekegyeztetés, mert ennek  a kormány is tagja, míg az NGTT-ben csak megfigyelő.

Az új fórum a megállapodás szerint legalább félévente tart testületi üléseket, amelyeket a miniszterelnök vezet. Szükség szerint azonban gyakrabban is összehívható lesz - ülései azonban nem nyilvánosak. A VKF állandó bizottsága a Monitoring Bizottság lesz, amely szintén szükség szerint, de legalább kéthavonta összeül, elnöke pedig a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár lesz, de a kormány részéről tagjai lesznek az adóügyekért, a költségvetésért felelős helyettes államtitkárok is.

A megállapodás szerint a VKF tagjai konzultálhatnak és egyeztethetnek majd a versenyszférát érintő foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci, és a jövedelmek alakulásával kapcsolatos kormányzati szabályozási koncepciókról, a kötelező bérelemek alakulásáról (minimálbér, garantált bérminimum, bérajánlás), munkajogi, szakképzési, munkavédelmi, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó, illetve a munkavégzés alapján járó pénzbeni ellátásokkal - mint a társadalombiztosítási, nyugellátási, vagy álláskeresési ellátások - kapcsolatos jogszabályok tervezeteiről, illetve a tervezett kormányzati intézkedésekről. Emellett minden egyéb, a versenyszféra munkaadóinak és munkavállalóinak gazdasági, vagy szociális helyzetét közvetlenül érintő kérdésekről is, amelyek megtárgyalását szükségesnek tartják a tagok. Zs. Szőke Zoltán ezek között említette a kamarai törvényt, míg Gaskó István az egykulcsos adót, vagy az új Munka törvénykönyvét hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket.