Megalakult az MSZP–SZDSZ kormány

Szili Katalin házelnök kivételével a szocialisták és a szabaddemokraták 197 igen szavazatával az Országgyűlés megszavazta a kormányprogramot, s ezzel Medgyessy Pétert miniszterelnökké választották. A szavazáson – a frakciófegyelmet figyelmen kívül hagyva – egyedüliként az MDF-es Csapody Miklós tartózkodott. A köztársasági elnök Medgyessy javaslatára kinevezte az új kormány minisztereit és politikai államtitkárait.
NAPI, 2002. május 27. hétfő, 19:31

Az Országgyűlés 197 igen, 178 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett megszavazta az MSZP-SZDSZ kormány programját és ezzel egyúttal miniszterelnökké választotta Medgyessy Pétert is. A szocialista és a szabaddemokrata képviselők közül csak a házelnök, Szili Katalin nem szavazott.

Az egy tartózkodó képviselő az MDF-es Csapody Miklós volt, aki annak ellenére tartózkodott a szavazástól, hogy az MDF a Fidesszel együtt bejelentette: egységesen nemmel szavaz a kormányprogramra. Csapody szerint a kormányprogram és a miniszterelnök személye a választások eredményének következménye, s így mint konstruktív ellenzéki, tartózkodott a szavazástól. A képviselő ellen fegyelmi vizsgálat indulhat. (Az MDF etikai bizottsága várhatóan a keddi frakcióülésen azt is vizsgálja, hogy Csapody, a frakciófegyelmet figyelmen kívül hagyva, a parlament külügyi bizottsága ülésén igen szavazattal támogatta Kovács László külügyminiszterré történő kinevezését.)
Az ellenzéki képviselők közül kilencen nem vettek részt a szavazáson: Áder János, Babák Mihály, Bartha László, Kerényi János, Láyer József, Lengyel János, Pósán László, Végh László és Hende Csaba.

Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök javaslatára kinevezte a minisztereket és a politikai államtitkárokat. A miniszterelnök és a kormánytagok eskütételével - a választások második fordulója után 35 nappal - hivatalosan is megalakult az új kormány. A rendszerváltozás utáni kabinetek közül ebben kapot miniszteri széket a legtöbb nő. A kabinet átlagéletkora 52 év. A parlament legközelebb június 4-én ülésezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK