Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rosszul kezeli a béren kívüli juttatások ügyét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Mendrey László szerint, aki úgy véli, az országosan 5,5 milliárd forint értékben kifizetendő Erzsébet-utalványt ráadásul nem egyenlően osztják szét, amivel szerinte diszkriminálják és szegregálják a kevesebbet kapó tantestületeket. Mint mondta, úgy számoltak, hogy azok a pedagógusok, akik tavaly is kaptak ilyen jellegű juttatást - ha nem veszik figyelembe az iskolákban dolgozó egyéb munkaerőt - 7639 forintot, akik viszont eddig nem kaptak, azok csak 1910 forintot kapnak havonta fejenként. Hangsúlyozta: ez szegregáció, amit a Klik nem tehet meg, ezenkívül a nem főállásúaknak nem is jár ez a juttatás. Mendrey László kiemelte: az a tanár, aki eddig évente kétszázezret kapott cafeteriaként, annak ez az összeg elenyésző, azoknak pedig, akik eddig nem kaptak, "a száját befogni ekkora összeggel megalázó". Kitért arra is, hogy nem tudják, mikor kapják meg az összeget, elvileg most vasárnapig, azaz pedagógusnapra meg kellene megkapniuk, de erről őket egyelőre nem tájékoztatták.

Megosztott tantestületek

A PDSZ elnöke szerint fontos lenne megalkotni a közalkalmazottak béren kívüli juttatását szabályozó rendeletet, mert most diszkriminálják azokat, akik ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, és ez a tantestületek között megosztottságot okoz. Ismeretei szerint eddig egyetlen településen volt évi 400 ezer forintos cafeteria-juttatás a tanároknak, általában ez csak évi 60-80 ezer forintot tett ki, amelyben mintegy 40 ezren részesültek, a többiek nem kaptak semmit. Mint mondta, a mai napig nem vállalt garanciát a kormányzat részéről senki, hogy bevezetik a pedagógus életpálya-modellt.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy indokolatlanul élesen válik el a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérezése, előbbiek részére a béren kívüli juttatásokat kötelezővé teszi a törvény évi 200 ezer forint értékben, a közalkalmazotti státuszban lévőknek - így a tanároknak is - viszont csak adható a cafeteria.

A Pedagógusok Szakszervezete méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt. Ezt a szervezet hétfőn közölte az MTI-vel. Mint írták, a kormány nem biztosított fedezetet ahhoz, hogy az állami intézményfenntartó központ minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott részére külön többletjuttatás adjon, elismerve ily módon a többlet erőfeszítéseket.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke május 10-én kérte arra a tárca vezetőjét, a kormány támogasson egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), hogy a munkáltatói jogok gyakorlása keretében béren kívüli juttatást adjon mindazoknak a pedagógusoknak, akik a korábban, még az önkormányzatok által megkötött kollektív szerződések rendelkezései alapján nem részesülnének ilyen juttatásban. A szakszervezet hétfői állásfoglalásában felidézte, hogy a köznevelés intézményeinek 2013. január 1-jei állami fenntartásba vételét átgondolatlan, előkészítetlen intézkedésnek tartotta, és ezekre a tényekre fel is hívta a döntés-előkészítők, a döntéshozók figyelmét. Ennek bizonyítéka az is - folytatták -, hogy az állami intézményfenntartó központ - annak ellenére, hogy törvény erejénél fogva a korábbi fenntartó helyi önkormányzatok általános jogutódja - január óta nem fizeti ki azokat a juttatásokat, amelyek a megkötött kollektív szerződések, illetve külön megállapodások alapján jár az intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak.

Nem tudják értelmezni

A tömörülés a kialakult helyzetre tekintettel nem tudja értelmezni a Klik azon sajtóközleményét, amely szerint "a Klik kiemelten figyelt arra - a kormány célkitűzéseivel összhangban -, hogy a fenntartóváltás senkinek ne eredményezzen jövedelemcsökkentést". A béren kívüli juttatások késedelmes kifizetésének tényén nem változtat az a körülmény, hogy - többek között a Pedagógusok Szakszervezetének többszöri jelzése, követelése, fellépése eredményeképpen - az elmaradt járandóságok késedelmesen, utólag egy összegben kifizetésre kerülnek - írták.

A PSZ sajnálatosnak tartja, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a köznevelési intézmények tanítási évben történő átvétele, és ehhez kapcsolódóan valamennyi intézményi dokumentum rövid idő alatt történő felülvizsgálata rendkívüli munkaterheket rótt a köznevelési intézmények vezetőire és dolgozóira. Ezért méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a többletmunka elismerésére vonatkozó kezdeményezése - amelyet eljuttatott a köznevelésért felelős miniszternek -, eredménytelen maradt.

Közleményükben kitértek arra is, a szakszervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2013. szeptember 1-jén induló új tanítási évre aláírják azt a kollektív szerződést, amelyben valamennyi, állami fenntartásban működő köznevelési intézményben foglalkoztatott tekintetében rendeződnek a béren kívüli juttatások is.

A Klik pénteken közölte az MTI-vel: egy összegben kifizeti a pedagógusoknak az oktatási intézmények állami fenntartásba vételét megelőzően megállapított, béren kívüli juttatások időarányos részét. Egy összegben utalják át a 2013. január 1. és augusztus 31. közötti időszakra a Klik alkalmazásában, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusok, pedagógiai munkát segítők, valamint technikai alkalmazottak béren kívüli juttatását. Erre azok a teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatottak jogosultak, akik 2012. december 31-én közalkalmazotti jogviszonyban álltak valamely, 2013. január 1-jével a központ fenntartásába került köznevelési intézménnyel, és 2012-ben kollektív szerződés vagy egyedi munkáltatói döntés alapján béren kívüli juttatásban részesültek. A pedagógusok béren kívüli juttatásának megállapításánál a Klik kiemelten figyelt arra - a kormány célkitűzéseivel összhangban -, hogy a fenntartóváltás senki számára ne eredményezzen jövedelemcsökkenést, így az érintettek a tavalyival megegyező, időarányos juttatást kapnak 2013 júniusában - írták a közleményben.