Ezt Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője jelentette be újságíróknak a házbizottság ülését követően.
A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint a tárgyalás második szakaszában sikerült kompromisszumra jutniuk a frakciók képviselőinek. A képviselőcsoportok ennek eredményeként közösen jelölik házelnöknek Kövér Lászlót (Fidesz), parlamenti alelnököknek pedig Gulyás Gergelyt, Lezsák Sándort, Jakab Istvánt (mindhárman Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Hiller Istvánt (MSZP) és Sneider Tamást (Jobbik).

A Fidesz és a KDNP május 10-ét javasolja a kormányfő megválasztásának időpontjául.

Az MTI birtokába jutott megállapodást aláírta mind az öt frakcióval rendelkező párt képviselője, a Fidesz nevében Rogán Antal, a KDNP nevében Rubovszky György, az MSZP nevében Mesterházy Attila, a Jobbik nevében Vona Gábor, az LMP nevében pedig Schiffer András.

Rogán Antal hangsúlyozta, a kormánypártokat mindvégig az vezérelte, hogy a pártok között megállapodás szülessen az Országgyűlés alakulásáról. "Minket ez a megállapodás ebben a formájában köt" - jelentette ki, hozzátéve: az alakuló ülésen mindent megtesznek azért, hogy a parlament minden tisztségviselőjét megválaszthassa.

Szólt arról is, hogy a négy órán át tartó tárgyalás első szakaszában úgy tűnt, az Országgyűlés kedden nem választhat alelnököket, mivel az ellenzék nem alakított ki konszenzust jelöltek között, a Fidesz-KDNP pedig nem vállalta magára, hogy "válogasson" közöttük. A tárgyalások második fordulójában ez az ellenzéki álláspont azonban megváltozott - fűzte hozzá.

A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a képviselőcsoportok az Országgyűlés jegyzőinek személyeiről is konszenzusra jutottak és minden bizonnyal a parlamenti bizottságok is felállhatnak a keddi alakuló ülésen.

Rubovszky György, a KDNP frakciójának képviselője elmondta, a megállapodás lényege, hogy "senki nem vállalja a másik jelöltjét, de tiszteletben tartja azt". Hangsúlyozta, a jelölésről szóló megállapodás ez alapján nem jelent szavazási kötelezettséget a frakcióknak.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt: sok mindenben eredményre jutottak, azzal azonban nem értenek egyet, hogy a jobbikos Sneider Tamás az Országgyűlés alelnöke legyen, így azt nem is fogják megszavazni. Hozzátette: nem vitatja el a jogot, hogy minden frakciónak joga van a jelöléshez, de joguk van véleményt mondani a szavazáson.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője - aki együtt állt ki Mesterházy Attilával a sajtó elé - arról számolt be, hogy pártja sem tudja elfogadni Sneider Tamást közös jelöltként. Ezt azzal indokolta, hogy egy múltbeli erőszakos cselekmény és az azt megállapító jogerős bírósági ítélet nem fér össze a Ház méltóságával. Úgy fogalmazott: több menetben kérték, hogy a Jobbik javasoljon mást, de a párt nem tette meg. Cinikusnak nevezte, hogy a Fidesz "hátradőlt" és az ellenzékre hagyta a megegyezést. Az LMP-s politikus jelezte: fenntartják a jogot, hogy a szavazáson nemet nyomjanak a jobbikos jelöltre, függetlenül attól, hogy az előző ciklusban a szociális bizottságot elnöklő Sneider Tamás bizottsági tevékenységével nem volt problémájuk.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy nyilatkozott: az április 30-án kötött megállapodás alapján minden párt megnevezhette jelöltjeit, s az ő felelősségük, hogy az adott feladatkörre kit javasolnak. Mindenki mögött ott van a szavazóbázis, a társadalmi támogatottság, s Sneider Tamás szakmailag és emberileg is kifogástalanul fogja ellátni az alelnöki feladatokat - jegyezte meg. A jobbikos politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatni fogja-e jelöltjüket szavazatával is, azt felelte: ez minden pártnak a maga felelőssége. A Jobbik aláírt egy megállapodást, amelyben személyi javaslatok vannak, minden párt jelöltjét támogatni fogja, mert ezt írta alá - emelte ki Vona Gábor, megjegyezve: bízik abban, hogy a többiek is így tesznek.