Megállapodtunk az orosz gázszállításról

Közel kétórás négyszemközti egyeztetést folytatott Orbán és Putyin, ezt követően öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és az Oroszország képviselői. Egyetértés született a vezetők között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben.
MTI, 2015. február 17. kedd, 20:17
Fotó: Napi.hu

A magyar miniszterelnök - miután csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Putyinnal, majd munkavacsorán vettek részt - kifejtette: megbeszélésükön Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, és olyan megállapodások köttettek, amelyek Magyarország érdekeit kiválóan szolgálják.

Magyarországnak szüksége van Oroszországra - fogalmazott Orbán Viktor -, "nekünk, magyaroknak fontos, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, és Magyarországnak érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerű áron juthassunk orosz energiához".

A sajtótájékoztató előtt öt egyezményt hagytak jóvá Magyarország és Oroszország képviselői. A magyar kormányfő és az orosz elnök jelenlétében egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés témakörében, valamint kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Emellett orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői.

Politikai megállapodás született a gázszállítás ügyében

Egyetértés született Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszállítási szerződés megoldása ügyben. A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán azt mondta: technikai kérdések még hátravannak, de a pontos, szövegszerű szerződés megalkotására az év végéig van idő. E szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a jövőben felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen. "Ez nagy megkönnyebbülés számunkra" - mondta a magyar miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is. Orbán Viktor kérdésre azt is mondta, hogy e megállapodás nélkül, a biztosan és kiszámíthatóan érkező orosz gáz nélkül nem lehetne folytatni a rezsicsökkentést.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztató után az MTI kérdésére elmondta, hogy Magyarország, elsősorban az energiabiztonság miatt, két évvel ezelőtt vásárolta vissza az E.On-tól azokat az eszközöket - gáztározókat és szerződéseket -, amelyeket a korábbi kormányok privatizáltak. Így van lehetőség arra, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszerződésnél már a magyar kormány képviselői tárgyalhassanak Oroszországgal, ne pedig egy magáncég - mondta a szóvivő.

A most megkötött megállapodás - folytatta - nem jelent újabb hosszú távú elköteleződést, ugyanis Magyarország az idén lejáró hosszú távú szerződés által tartalmazott, de végül - például a kisebb fogyasztás miatt - le nem hívott gázt fogja felhasználni várhatóan 2018-ig, így addig megoldott a gázellátás kérdése.

A szerződések alapján ezért a gázmennyiségért egyébként akkor is fizetnie kellene a magyar államnak, ha nem használná fel, így a megállapodás éppen azért igen előnyös Magyarországnak, mert így nem a "semmiért" kell fizetnie az orosz félnek - jelentette ki a kormányszóvivő.

Az orosz elnök szerint országa megbízható gáz- és olajszállító partner

Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban - mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő kiemelte: minden kérdést megoldottak, amelyet a magyar fél felvetett. A Gazprom készen áll arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget átütemezze az elkövetkező időszakra, és Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gázmennyiséget. Vlagyimir Putyin arra is kitért: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, a tárolási kapacitásokat növeljék.

Az orosz elnök kifejtette: nem lemondtak a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, hanem nem engedték nekik, hogy megvalósítsák azt. Oroszország kénytelen voltak lezárni a projektet, nem kaptak lehetőséget a megvalósításra - jelentette ki. A korábban tervezett Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítésére létrehozott South Stream Hungary nevű orosz-magyar közös vállalatot hasznosítani lehetne a Török Áramlat meghosszabbítására Európában.
Mint mondta, készen állnak, hogy megteremtsék a lehetőséget arra, hogy Törökországon keresztül jusson el a gáz Európába, és ha logisztikailag lehetséges, Bulgárián keresztül is szívesen szállítanak gázt. Nem akarnak senkit elvágni a gázhoz jutás lehetőségétől, ki kell számolni, hol gazdaságosabb a szállítás - hangoztatta. Hozzátette: biztosan nem fognak lemondani az együttműködésről Törökországgal.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy országa továbbra is készen áll a kölcsönösen kedvező partneri együttműködésre Magyarországgal, valamint az orosz energiahordozók szállítására. Megjegyezte: a Mol jelenleg olajlelőhelyet tár fel Nyugat-Szibériában, és a cég növelni tervezi az olajkitermelését, Oroszország pedig segíti ebbéli törekvéseiben.

Orbán: Magyarországnak érdeke a dél felől érkező gáz

Orbán és Vlagyimir egyetértett abban, hogy bármi is lép a Déli Áramlat gázvezeték helyébe, annak megépítésében és üzemeltetésében keresni fogják az együttműködést. "Továbbra is érdekünk, hogy déli irányból energia, gáz érkezzen Magyarországra" - indokolt Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: Magyarországnak az a beruházás lenne jó, amely a gázt Törökország felől Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hozná ide, és "innen vinné aztán tovább Nyugat-Európába". Elmondása szerint biztatást kapott Putyintól e projekt létrehozására. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "amiben eddig Putyin elnök úrral megállapodtam (...), azt Oroszország ezidáig mindig hiánytalanul betartotta".

A kormányfő álláspontja egyébként az, hogy Oroszország részvétele nélkül nem működhet Európa energiapiaca, energiabiztonsága.

A gazdasági lehetőségeket hangsúlyozta Putyin

Az orosz államfő szerint jó lehetőségek vannak a Magyarország és az Oroszország közötti gazdasági együttműködés szélesítésére. Oroszország az elmúlt években az egyik legfontosabb külgazdasági partnere volt Magyarországnak, és tenniük kell azért, hogy a kereskedelmi forgalom ismét növekedésnek induljon. A nehézségek áthidalása tekintetében kiemelte a kis- és közepes vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, valamint a nagy projekteket.

A tavaly kötött egyezmény a paksi bővítésről és az annak megvalósításához nyújtott kedvezményes orosz hitel nagyon kedvező üzlet Magyarországnak - mondta az orosz elnök. Hozzátette: a projekt költségeinek 80 százalékát fedezi a hitel, a beruházással csökkenhet az energia ára Magyarországon, és tízezer új munkahely jön létre.

Az orosz elnök méltatta továbbá az Oroszországban működő magyar kereskedőház hatékonyságát, a két ország régiói közötti jó együttműködést, a jól alakuló kulturális, tudományos és oktatás kapcsolatokat, valamint a Kazanyban nyíló magyar főkonzulátust. Megjegyezte: március végén orosz kulturális napokat rendeznek Magyarországon.

Orbán: minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország viszonyát

Minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen kell rendezni az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Szerinte Oroszország kirekesztése Európából nem ésszerű dolog. A térség biztonságát nem lehet Oroszország ellenében megteremteni, csak Moszkvával együttműködve, ezért "tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni kell" - mondta, a rendezés jó kiindulópontjának nevezve a minszki tűzszüneti megállapodást.

A rendezés alapja - folytatta - a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet, szerinte e körül létrehozható az európai egység. Azt is kijelentette, hogy Magyarországtól nem kell félteni a kontinens egységét.

Ukrajna ügyében a kormányfő elmondta az orosz elnöknek - idézte fel szavait -, hogy "mi a béke pártján állunk, és nagy reményeket fűzünk a tűzszünethez". "Ráadásul nekünk, magyaroknak van még 200 ezer érvünk amellett, hogy Ukrajnában béke legyen" - fogalmazott, utalva a kárpátaljai magyarságra.

A tárgyaláson - a gazdasági együttműködésről egyeztetve - ugyanakkor megállapították azt is, hogy a szankciók és a válaszlépések sokat ártottak - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy bár "mi tiszteletben tartjuk a szankciókat meg a válaszlépéseket is", de közös cél a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.02.18 07:38

Idézet orbántól, ne azt nézzétek, amit mondok, hanem amit csinálok, nos ,most emberére akadt putyinba, mi van, ha ketten hazudnak egymásnak, közben még az országokat is be kell csapniuk, nem kis feladat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2015.02.18 06:17

Megállpodtak, hogy melyik kormánytag mennyi korrupciós pénzt kap a MET és a Paks II építéséből keletkező évi nyereségekből, amit állami törvényes csalás és jogtiprással szereznek a viktor és Putin közös cégei. Benne van minden Orosz és Magyar haramia, maffia rabló! Kleptokkráciák egyeztetése és népi populista show volt az 56-os hűsök meggyalázásával a sok idióta Fidesz/KDNP/Jobbik imádók számára. Ennyire mén soha nem volt lezüllve Magyarország csak Szálasi rövid hatalom bitorlása alatt közelítette meg az ország ezt a morális mocsárt és teljes csődöt. Vajon mikor lesz az első Pogrom, cigányokra, zsidókra vagy "gazdasági bevándorlókra", idén, vagy jövőre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2015.02.18 06:17

Megállpodtak, hogy melyik kormánytag mennyi korrupciós pénzt kap a MET és a Paks II építéséből keletkező évi nyereségekből, amit állami törvényes csalás és jogtiprással szereznek a viktor és Putin közös cégei. Benne van minden Orosz és Magyar haramia, maffia rabló! Kleptokkráciák egyeztetése és népi populista show volt az 56-os hűsök meggyalázásával a sok idióta Fidesz/KDNP/Jobbik imádók számára. Ennyire mén soha nem volt lezüllve Magyarország csak Szálasi rövid hatalom bitorlása alatt közelítette meg az ország ezt a morális mocsárt és teljes csődöt. Vajon mikor lesz az első Pogrom, cigányokra, zsidókra vagy "gazdasági bevándorlókra", idén, vagy jövőre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.02.17 22:28

Valoszinuleg a brszorult 8000 ukran kozt akad par kulfoldi zsoldos. Az ukranok felaldozhatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.17 22:08

@Borisz1106: igen ezt meg tudom erősíteni hogy Debalcevonál, már Minszk-2 előtt, körbezárták az ukrán hadsereg fontosabb meglévő erőit. Arra csak most, az ön segítségével jövök rá hogy ezért szaladt össze Merkel, Hollande és Obama.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html