Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap csütörtöki száma szerint a tíz részindex közül hat növelte, míg négy csökkentette a fő mutatószámot. Az öt pénzügyi indikátorból három a növekedés irányába hatott, míg kettő lefelé húzta a GYIA-t. A reálkamat növekedése és a pénzkínálat csökkenése kedvezőtlenül hatott, ugyanakkor az Ifo-index és a BUX reálértékének növekedése segítette a mutatószámot. A rövid és a hosszú távú kamatkülönbségek közötti csökkenés is pozitív irányba mozdította a GYIA-t.

A reálgazdasági indikátorok közül három növelte, kettő pedig mérsékelte az indexet. A reálkeresetek emelkedtek, a fogyasztási hitelek állománya nőtt, és a munkakeresés átlagos időtartama szignifikánsan csökkent, ugyanakkor az ipar felől kedvezőtlen adatok érkeztek. Az ipari termelés volumenindexe csökkent, és az ipari rendelésállomány is visszaesett, ami lefelé húzta a mutatószámot.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.