Megállt az ipari árak emelkedése

Az ipar belföldi értékesítési árai januárban az előző havinál 0,6 százalékkal magasabbak voltak, tavalyhoz képest pedig 9,6 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai decemberhez képest 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, 2010. januárhoz viszonyítva viszont 5,2 százalékkal nőttek. Ennek eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 7,0 százalékkal emelkedtek.
NAPI, 2011. március 1. kedd, 09:05
Fotó:

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,7 százalékkal magasabb volt. A vegyi anyag, termék gyártásában áremelkedést (2,7 százalék) tapasztalt a KSH az alapanyagár-növekedés és az európai piacon bekövetkezett év eleji áremelkedések miatt.

További árnövekedés figyelhető meg az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (1,5 százalék), valamint az élelmiszeriparban (1,1 százalék). Csökkentek az árak a járműgyártásban (0,7 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (0,5 százalék). Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai januárban 0,2 százalékkal lettek magasabbak a decemberinél.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 9,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (25,6 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (17,0 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,5 százalék) nőttek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. januárban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,4, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos növekedés mutatkozott. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,5 százalékkal magasabbak voltak. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 12, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,1 százalékal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,2 százalékal magasabb árakat mért a statisztikai hivatal.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2011. januárban 0,4 százalékal alacsonyabbak lettek, 2010. januárhoz viszonyítva pedig 5,2 százalékal emelkedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK