Megbízható a költségvetés az ÁSZ-elnök szerint

Míg tavaly az Állami Számvevőszék még az adóbevételek 96 százalékáról nem tudott véleményt mondani, idén ez már csak a 35 százalékára igaz - jelentette ki Domokos László, a szervezet elnöke, aki csütörtökön a Magyar Televíziónak adott interjújában úgy vélte, lehet részletkérdésekről vitatkozni, de alapjában véve a költségvetés teljesíthető.
MTI-Eco, 2010. november 11. csütörtök, 09:56
Fotó:

Az ÁSZ elnöke közölte, a bevétel 45 százalékáról már biztosan állítható, hogy teljesülni fog.

Hozzátette, bevételi kockázatok a társasági nyereségadó, a hitelintézeti járadékok, valamint jövedéki adó teljesülése körül vannak.

A társasági nyereségadóról elmondta, itt szerkezeti változás történt, például adókedvezményeket építettek be, s ezért nem látni, mekkora lesz a bevétel. Teljesülhet a terv, de ezt egyelőre nem támasztják alá háttérszámítások - mondta.

Aláhúzta, több tervezett bevétel esetében lényegében egy számítás nélküli állapotot látnak.

A tervezett jövedéki adó bevételeket az ÁSZ azért nem látja teljesen megalapozottnak, mert ma még nem tudni, hogy mennyi fogy alkoholból, dohányáruból és üzemanyagból.

Domokos László elmondta, idén a választások miatt nagyon lerövidült az az idő, amennyi a jövő évi költségvetés kidolgozására jutott.

Úgy vélte, sajnos, ismétlődő tervezési probléma, általános jellemzője a költségvetéseknek, hogy a megalapozása hiányos.

Az ÁSZ-nak a költségvetési javaslatot véleményező anyagáról elmondta, sorra veszi az összes tételt, s leírja, hol megalapozott a költségvetés, hol teljesülnek az előirányzatok, s hol kell még dolgozni rajta.

A jövő évi költségvetést megbízhatónak, teljesíthetőnek nevezte. Közölte, a büdzsé sok tekintetbe előre lép, de van, amit még javítani kell.

A több mint 200 oldalas jelentésről kifejtette, az ÁSZ igyekszik a képviselők számára egy problémalistát felmutatni.

Kedvezőnek értékelte, hogy a költségvetés 2,94 százalékos hiánycélt tűz ki, s azt is, hogy a kamatok kifizetése és törlesztés nélkül pedig megtakarít.

A költségvetés szerkezetéről elmondta, több területen megtakarít.

Az önkormányzatoknál nagyjából ugyanaz a helyzet lesz, mint tavaly, míg több helyen, például a háttérintézményeknél 5-10 százalékos megtakarítást ír elő.

Az idei évet úgy minősítette, hogy nem a nagy kitörés éve lesz és nem is tekinthető normál évnek. Kifejtette, ha év közben problémák lesznek a költségvetés teljesíthetőségével jövőre, akkor korrigálni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK