A 2012-es költségvetés a beterjesztését követő harmadik napon megbukott: a 300 forintos euró, a CDS-felárak azt jelzik, hogy a piacok hiteltelennek látják a kormány gazdaságpolitikáját - fogalmazott Mesterházy Attila, MSZP frakcióvezetője a jövő évi költségvetés vitájában a parlamentben. Ráadásul a költségvetést megalapozó adótörvények még sehol sem voltak a beterjesztéskor - erre mutatott rá az Állami Számvevőszék is a jelentésben.

A költségvetésben a törvényi előírások ellenére sem találhatóak meg a hosszú távú tervek, hiányoznak a háttérszámítások - idézte az ÁSZ-jelentést az MSZP-s képviselő. Mesterházy Attila szerint az Orbán-kormány elvesztegette a korábban elért eredményeket: az államadósság csökkentésért folytatott harc vesztésre áll, az egymillió új munkahely ideáját pedig már az NGM sem veszi komolyan a minisztériumi anyagokban.

Az MSZP-s elnök szerint a benyújtott költségvetés társadalmilag elfogadhatatlan, a magas jövedelműek szűk rétegének kedvez, így ez a költségvetés az elszegényedés költségvetése. A költségvetés 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2012-re, holott a reális előrejelzésekben a recesszió lehetőségével is számolni kell.

Adócsökkentések helyett adóemelések jönnek

Az adócsökkentések helyett jelentős adóemeléseket hozz a 2012-es költségvetés - így Magyarországon lesz a legmagasabb az áfa, az adójóváírás kivezetése csökkenti a 300 ezer forint alatti jövedelmet, hogy azt a magasabb jövedelműeknek adja. 2012-ben összesen kilenc adó emelkedik, amely 700 milliárd forintos pluszbevételt teremt - ám még ez sem elegendő a válságadók megszüntetéshez - hívta fel a figyelmet.

Mesterházy szerint a költségvetés az elmúlt húsz év legnagyobb megszorítására épül - ezt országvédelmi költségvetésnek nevezni cinizmus. Az elmúlt hónapokban Magyarország az térség legsérülékenyebb gazdaságává vált, ezért még nem késő, hogy Fidesz újragondolja javaslatait és - ha nem is az MSZP de - legalább a jobboldali közgazdászok figyelmeztetéseit vegyék figyelembe - mondta a vezérszónok.

Rogán: szinte a lehetetlenre vállalkozik a 2012-es büdzsé

Nehéz gazdasági helyzetben, óriási nemzetközi kockázatok között megpróbálja a lehetetlent a 2012-es költségvetés: fenntartható költségvetést, nyugdíjrendszert létrehozni, gazdaságot ösztönözni - fogalmazott Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka.

A gazdasági bizottság elnöke szerint a 300 milliárdos költségvetési tartalék az elmúlt 20 év rekordja - ez jelenti az igazi felkészülést a 2012-es évre. Ha csökken is a gazdasági növekedés, és ha gyengül is a forint - mindezekre a költségvetés felkészült a tartalékokkal. Rogán szerint helyes döntés, hogy az áfa 2 százalékos növelését nem elkölti a kormány - hanem a tartalékba helyezi. Rogán emlékeztetett arra, hogy ennél jelentősebb áfaemelésre is volt már példa - 2006-ban, amikor is a fogyasztási adót 20-ról, 25 százalékra emelték. Akkor viszont nem tartalékba került a pénz, hanem elköltötték - tette hozzá. Ez a költségvetés felkészült arra, hogy ha súlyosbodik az adósságválság, vagy az eurózóna válsága - ezeket a problémákat a tartalékkal kezelni tudja - vélekedett Rogán Antal.

Hiba lenne a többkulcsos szja

A fideszes képviselő újra emlékeztetett arra, hogy a 2010-es költségvetés katasztrofális volt - hisz a nyugdíjalapban 500 milliárd forintos lyuk volt - vagyis nem volt fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. Ezeket a kihívásokat kell kezelni az idei és jövő évi költségvetéseknek: vagyis a nyugdíj- és egészségbiztosítási alap kiegyensúlyozását. Az első lépés volt a "nyugdíjak tőzsdére vitelének" megszüntetése, azaz a magánpénztári rendszer felszámolása, most pedig a korhatár előtti nyugdíjak átalakítása van napirenden. Így hosszú távon fenntarthatóvá válik a nyugdíjalap, ráadásul biztosított is a nyugdíjak évenkénti - inflációval - való emelése - tette hozzá Rogán.

Másik fontos feladat az Egészségbiztosítási Alap kiegyensúlyozása, amely szintén hiánnyal küzd. Ennek megszüntetéshez a kormány környezet- és egészségkárosító szokásokra vett ki a adókat, az ebből befolyó bevételek pedig az egészségbiztosítási alapba kerülnek. Rogán szerint ez a felelős fenntartható egészségügy alapja - vagyis dohányterméke adója, a chipsadó és a baleseti adó kivetése ezzel indokolható.

Rogán szerint, hogy fennmarad egykulcsos adórendszer a gyerekkedvezményekkel. Az ellenzéki pártok ezzel szemben az szja emelését sürgetik - ami 310 milliárdot venne el a családoktól. Rogán szerint ez az adópolitika 2010-ben megbukott - hiba lenne újra visszatérni ehhez.

LMP: cudar év jön

"Cudar egy esztendő lesz" - jelentette ki Vágó Gábor LMP-s képviselő, aki szerint a realitások nem támasztják alá a kormány makropályatervét, mert nem fog olyan tempóban bővülni a fogyasztás, így nem fog olyan tempóban nőni a foglalkoztatás sem, ahogy a kormány várná. A nagy vesztes szerinte az egészségügy, először csökken a GDP négy százaléka alá az erre fordított összeg. GDP-arányosan csökken az oktatásra fordított forrás is, az igazságszolgáltatásra hét százalékkal kevesebb jut, amivel szerinte folytatódik "a jogállam kivéreztetése". A kultúra is nehéz helyzetbe kerülhet, és az önkormányzatoktól is forrásokat vonnak el, ezeket is "kivérezteti" a kormány - írja az index.hu.