Megbuktatnák Ádert

Elmozdítaná pozíciójából Áder Jánost a Jobbik, ha a köztársasági elnök aláírja a plakáttörvényt - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Hír TV-ben.
Szakonyi Péter, 2017. június 28. szerda, 21:02
Fotó: Napi.hu

A képviselők ötödének szavazatával megindulhatna a köztársasági elnök elmozdítását kezdeményező eljárás, amelynek a végén Áder Jánost megfosztanák pozíciójából - mondta Vona Gábor a Hír TV Egyenesen című műsorában.

A Jobbik elnöke Kálmán Olga kérdésére kifejtette, hogy a megfosztás jogi kategóriája az alaptörvényben rögzített és ebben az esetben, vagyis alkotmánysértés fennforgásakor alkalmazható.  A megfosztási folyamatot akkor indítaná el a Jobbik, ha az elnök aláírja a lex csicskaként elhíresült plakáttörvényt. A jogalapot az képezné, hogy az elnök az eredetileg háromnegyedes törvény kicselező fideszes "feles" módosítást  szignálja, ami megítélésük szerint ütközik az alaptörvénnyel.

A "akció" eredményessége ugyanakkor több mint kétséges, hiszen a képviselők ötödének kezdeményezését, a képviselők kétharmadának kell k megszavaznia, majd a köztársasági elnök tisztségéről végül az Alkotmánybíróság dönt. Az első lépés még megtehető, de a parlamenti erőviszonyok ismeretében a másik kettő már aligha.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.06.28 22:01

Ugyanmá, eddig is mit ért el az ellenzék?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html